Hlavní obsah

Pilot F1 Hamilton doufá, že najde klid ve Švýcarsku

LONDÝN

Rok ve formuli jedna stačil Lewisi Hamiltonovi ke zjištění, že už nemůže žít v Británii. Dvaadvacetiletý pilot, jenž sahal ve své premiérové sezóně v F1 až do posledního závodu po mistrovském titulu, v pondělí oznámil, že se raději přestěhuje do klidnějšího Švýcarska.

Článek

Hamilton v rozhovoru pro BBC ujišťoval, že do Švýcarska utíká kvůli obrovskému zájmu médií a fanoušků, a ne kvůli příznivějším daňovým sazbám v alpské zemi. "Tam se o vás lidé tolik nezajímají, nechávají vás být. Odcházím do země, kterou vůbec neznám, ale je to velmi vzrušující," uvedl Hamilton, jenž vyrůstal ve Stevenage, zhruba 50 kilometrů od Londýna.

Pilot týmu McLaren se stal hned ve své první sezóně ve formuli velkou senzací. Nejen tím, že byl v seriálu prvním jezdcem tmavé pleti, ale i svými výkony, díky nimž se většinu roku držel na první příčce pořadí mistrovství světa. Nakonec skončil těsně o bod za Finem Kimim Räikkönenem, porazil však svého týmového kolegu Fernanda Alonsa. I tito jeho letošní rivalové mají shodou okolností trvalé bydliště ve Švýcarsku.

Tam bude podle všeho i Hamilton mít více klidu než dosud v rodné Británii. "Úplně ztratíte možnost chodit tam, kam chcete. To nepochopíte, dokud se to skutečně nestane a vy budete mít problémy vést normální život," popsal vicemistr světa svůj dosavadní život. "Nemůžu třeba chodit do kina. Nebo jdu na záchod na pumpě a i tam si mě najdou lidé, kteří chtějí autogram," dodal objev uplynulé sezóny.

Reklama