Hlavní obsah

Dvojnásobný mistr světa Alonso odešel z McLarenu

MADRID

Dvojnásobný mistr světa ve formuli jedna Fernando Alonso už není členem týmu McLaren. Jeho manažer Luis García Abad v pátek novináře informoval, že se španělský pilot s šéfem britské stáje Ronem Dennisem dohodl na předčasném ukončení smlouvy bez jakékoliv finanční kompenzace. Vzápětí to potvrdil i samotný tým.

Článek

"Fernando už není v McLarenu, je to potvrzeno. Může pro příští sezónu podepsat smlouvu s jakýmkoliv týmem," uvedl García Abad. "Dohodli jsme se, že pro obě strany bude nejlepším řešením vzájemný vztah ukončit," uvedl McLaren v tiskové zprávě.

Španělský pilot do britského týmu přišel z Renaultu, ale nedočkal se jasné pozice týmové jedničky a musel se vypořádat s tvrdou konkurencí britského nováčka Lewise Hamiltona. Vztahy v McLarenu měly k ideálu daleko a Alonso opakovaně vyjádřil svou touhu po odchodu, i když mu zbývaly ještě dva roky smlouvy.

"Už jako malý kluk jsem chtěl jezdit za McLaren, ale někdy věci v životě nefungují. Pořád věřím, že je McLaren skvělý tým," uvedl v oficiálním prohlášení Alonso.

Alonso: Nikdy jsem se v McLarenu necítil doma

Ke spokojenosti měl v bývalém týmu daleko. "Není tajemstvím, že jsem se tady nikdy necítil opravdu doma," svěřil se. V některých chvílích, především v závěru sezóny, už pracovaly emoce. "Vím, že se objevily spekulace o favorizování někoho v rámci našeho týmu a lidé v zápalu boje řeknou spoustu věcí, ale nakonec jsem vždycky dostal stejnou šanci zvítězit," dodal.

Dennis ve čtvrtek prohlašoval, že Alonsa uvolní jen do soukromého týmu, čímž by vypadli ze hry zájemci z Renaultu, Toyoty a Hondy, ale podle slov Alonsova manažera může být konečná dohoda jiná. Podle španělské agentury EFE hledání nového angažmá Alonsovi potrvá minimálně tři až čtyři týdny.

Šéf McLarenu mu popřál hodně štěstí. "Je to skvělý pilot, ale z nějakého důvodu spojení stáje Vodafone McLaren Mercedes a Fernanda nefungovalo. Nakonec jsme se dostali do stádia, kdy nikdo z nás nenašel cestu kupředu," uvedl.

Reklama

Související témata: