Hlavní obsah

FIA vyšetřuje další špionážní skandál v F1, tentokrát Renaultu

PAŘÍŽ

Mezinárodní automobilová federace (FIA) obvinila tým formule jedna Renault ze špionáže. Mistrovská stáj z let 2005 a 2006 bude muset na slyšení před Světovou radou vysvětlit, jak se do jejího držení dostaly dokumenty a důvěrné informace patřící týmu McLaren.

Článek

FIA ve čtvrtek v tiskovém prohlášení uvedla, že údaje týkající se McLarenu pocházely z období mezi zářím 2006 a letošním srpnem. Dokumenty obsahovaly velmi konkrétní data o vozech McLaren, jako například detaily palivového systému, převodovky, hydrauliky či zavěšení kol.

Během jednoho roku tak zřejmě začíná druhý velký špionážní skandál ve formuli jedna a opět je v něm tým McLaren. Tentokrát však ne jako viník, tak jak to bylo v první aféře, kdy byl britsko-německý tým potrestán za držení tajných informací od konkurenčního Ferrari. McLaren dostal v září rekordní pokutu 100 miliónů dolarů a byly mu odebrány všechny body do Poháru konstruktérů.

Podle FIA je nyní Renault obviněn z naprosto stejného přestupku jako McLaren, zahrnutého v článku 151c mezinárodního sportovního kodexu.

FIA čekala na formální stížnost McLarenu 

Francouzský tým se zatím omezil na krátký komentář. "Od okamžiku, kdy jsme se o této záležitosti dozvěděli, chovali jsme se směrem k FIA a McLarenu naprosto transparentně a budeme v tom pokračovat," uvedli představitelé Renaultu v tiskovém prohlášení.

Informace o tom, že Renault vlastní údaje z McLarenu, nejsou nové. Objevily se už v září při vyšetřování aféry McLaren-Ferrari a tehdy je potvrdil i prezident FIA Max Mosley. FIA nicméně nezahájila disciplinární řízení, protože čekala na formální stížnost McLarenu.

Mosley během zářijové Velké ceny Belgie ve Spa novinářům řekl, že McLaren poslal své experty do sídla Renaultu, aby s vědomím vedení francouzské stáje prohledali místní počítačovou síť. Podle zdroje agentury Reuters na možné úniky dat upozornil McLaren zaměstnanec odcházející z Renaultu právě do britského týmu.

Briatore hrozí žalobou 

Šéf týmu Renault Flavio Briatore nicméně vždy popíral jakoukoli souvislost této kauzy se skandálem McLarenu a Ferrari. "Jestli mi někdo bude říkat, že je to totéž, tak ho zažaluju," řekl ve Spa na tiskové konferenci.

Rozbíhající se aféra zastihla Renault shodou okolností v situaci, kdy se snaží přesvědčit k návratu svého bývalého jezdce číslo jedna Fernanda Alonsa, jenž po kontroverzní sezóně skončil právě v McLarenu. Španělský dvojnásobný mistr světa byl přitom jednou z klíčových osob skandálu s Ferrari, neboť jeho e-maily posloužily FIA k znovuotevření případu, který původně skončil pro McLaren bez trestu.

Reklama

Související témata: