Hlavní obsah

McLaren tvrdí, že prohřešek Renaultu byl větší než jeho s Ferrari

LONDÝN

Právníci stáje formule jedna McLaren zveřejnili detaily svého pohledu na druhou letošní špionážní aféru, v níž je v roli obviněného Renault. Jak McLaren uvádí, množství získaných tajných informací ze strany Renaultu bylo mnohem větší než těch, kvůli nimž byl McLaren potrestán rekordní stomiliónovou pokutou v kauze s Ferrari.

Článek

Šampión z let 2005 a 2006 Renault se bude muset 6. prosince před Světovou radou v Monaku zodpovídat z "nepovoleného vlastnění dokumentů a tajných informací" o vozech McLaren, které se týkaly období mezi zářím 2006 a říjnem 2007.

Jak uvádí právní firma Baker McKenzie v prohlášení, které v pátek uveřejnila britská média, Renault získal z informací "jasný prospěch a nefér výhodu".

Podle obvinění McLarenu a FIA měli pracovníci Renaultu k dispozici kresby a technické výkresy, které do francouzského týmu přinesl inženýr Phil Mackereth poté, co v září 2006 odešel z McLarenu. Renault inženýra podle svého vyjádření propustil, jakmile se dozvěděl o jeho činech, a okamžitě informoval FIA i McLaren. Mackereth se chabě bránil tím, že si nechal tajné údaje svého bývalého zaměstnavatele ze "sentimentálních důvodů".

McLaren byl za špionáž potrestán poktou 100 miliónů dolarů

McLaren ve svém memorandu tvrdí, že na 11 disket bylo v březnu roku 2006 zkopírováno 33 souborů, které obsahovaly více než 780 nákresů technických detailů monopostů pro sezóny 2006 a 2007. Podle McLarenu byl obsah disket loni v září, kdy Mackereth nastoupil do Renaultu, přenesen do 11 počítačů v sídle francouzské stáje. O jejich obsahu prý vědělo a zabývalo se jím minimálně 18 osob, mezi nimi i šéfové oddělení a inženýři.

Renault ve svých obhajobách hodnotu informací vždy bagatelizoval, podle něj šlo jen o čtyři základní systémy, přičemž jeden z nich byl už zastaralý. Renault přiznal, že Mackereth ukázal data i ostatním inženýrům, žádný z údajů však prý neovlivnil design vozů Renault.

Sám McLaren byl aktérem letošní první špionážní aféry v F1 a za to, že vlastnil tajná data od konkurenčního Ferrari, byl potrestán rekordní pokutou 100 miliónů dolarů a vyloučen z Poháru konstruktérů. Podle agentury AP je ale Renault v mnohem vážnější situaci, neboť McLaren neměl materiál od konkurence uložen ve svých počítačích.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny