Hlavní obsah

Stáj Renault nebyla za špionáž ve formuli 1 potrestána

MONTE CARLO

Stáj formule 1 Renault vyvázla ze špionážní aféry s tajnými dokumenty konkurenčního týmu McLaren-Mercedes bez trestu. Rozhodla o tom v Monte Carlu Světová rada automobilové federace FIA s tím, že zdůvodnění rozsudku zveřejní až v pátek. Stejný případ přitom pro McLaren, který zase měl k dispozici data od Ferrari, skončil před třemi měsíci rekordní pokutou sto miliónů dolarů a odebráním bodů v Poháru konstruktérů.

Článek

Tentokrát byl McLaren v roli poškozeného. Podle jeho zástupců měli pracovníci Renaultu k dispozici kresby a technické výkresy, které do francouzského týmu přinesl inženýr Phil Mackereth poté, co v září 2006 odešel z McLarenu. Renault inženýra ihned propustil a okamžitě informoval FIA i McLaren.

Za špionáž nicméně Renaultu hrozil stejný trest, který vynesla FIA pro McLaren v září, protože byl obviněn ze stejného přestupku zahrnutého v článku 151c mezinárodního sportovního kodexu. To dnes sice Světová rada potvrdila, přesto k trestu nesáhla. Podle světových agentur je těžké spekulovat proč, když nebyl verdikt zdůvodněn.

Volnou cestu do Renaultu, který skončil v Poháru konstruktérů i díky penalizaci McLarenu za vítězným Ferrari a BMW třetí, tak má nyní dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, jenž po sezoně ukončil angažmá v McLarenu a hledá si nové. Ve žluto-modrých vozech se ocitl na vrcholu kariéry v letech 2005 a 2006.

Právníci McLarenu verdikt nekomentovali. Šéf Renaultu Flavio Briatore se už před začátkem zasedání nechal slyšet, že proti McLarenu zvažuje právní kroky. "Naše reputace byla poškozena. V minulých týdnech o nás McLaren prohlašoval spoustu nepěkných věcí, kterými nám ublížil," citovala ho britská média.

Reklama

Související témata: