Hlavní obsah

Místo po Alonsovi zaujal v McLarenu Kovalainen

LONDÝN

Finský pilot Heikki Kovalainen se stal nástupcem Fernanda Alonsa a týmovým kolegou vicemistra světa Lewise Hamiltona ve stáji formule 1 McLaren. Britsko-německý tým to v pátek oznámil s tím, že testovacím jezdcem zůstane i v příští sezóně Španěl Pedro de la Rosa.

Článek

Šestadvacetiletý Kovalainen přichází ke konkurenci z Renaultu, v kterém letos odjezdil svoji nováčkovskou sezonu. Opačným směrem putoval nedávno Alonso; po sezóně plné kontroverzí s vedením McLarenu i stájovým kolegou Hamiltonem předčasně ukončil smlouvu a vrátil se do francouzské stáje, s kterou v minulosti získal dva tituly mistra světa.

Kovalainen shodou okolností nahradil Alonsa už vloni v Renaultu poté, co Španěl coby čerstvý dvojnásobný šampión přestoupil do McLarenu. "Jsem nadšený a také netrpělivý, že budu moci jezdit za takový tým. Pro Fina je obrovská čest kráčet ve stopách Miky Häkkinena a Kimiho Raikkönena," prohlásil Kovalainen.

Häkkinen si dojel ve "Stříbrném šípu" pro dva tituly mistra světa, Räikkönen byl zase během angažmá v McLarenu dvakrát vicemistrem. Podle světových agentur dostal Kovalainen dlouhodobou smlouvu, která však nebyla specifikována.

O týmovou politiku se nezajímá

"Má obrovský talent a není to jen jeden z nejrychlejších pilotů, ale patří i mezi ty, kteří podávají konstantní výkony," prohlásil sportovní šéf Norbert Haug. Během premiérové sezóny totiž Kovalainen nedokončil ze 17 Velkých cen jen jedinou a v pořadí MS skončil sedmý. Nejlepšího výsledku dosáhl v Japonsku, kde byl druhý.

S Hamiltonem je finský pilot podle vlastních slov odhodlán odvést pro stáj maximum a nezaobírá se tím, zda bude jeden z nich jedničkou. To byla jedna z věcí, která Alonsovi značně vadila. "Zaměstnali mě, abych řídil auto, a ne abych se zajímal o politiku kolem," reagoval Kovalainen, jehož v lednu čekají první testy v novém vozu.

Z 22 kokpitů pro příští sezónu mistrovství světa už jsou tak volné jen dva. Druhé jezdce stále ještě nepotvrdily stáje Super Aguri a Force India, nástupce Spykeru.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint