Hlavní obsah

Na startovní listině F1 chybí jediné jméno

Mezinárodní automobilová federace FIA zveřejnila o víkendu oficiální startovní listinu MS automobilů F1 pro sezónu 2008. Čítá 23 startovních čísel (č. 13 je tradičně vynecháno). První dvě patří jezdcům Ferrari, poslední dvě za špionáž potrestanému McLarenu. Zbývá obsadit jediný volný post u týmu Force India (loňská stáj Spyker). Jméno jezdce hodlá což nový majitel stáje, indický miliardář Vijay Mallya oznámit do 11. ledna.

Článek

Mistr světa Kimi Räikkönen pojede ve stáji Ferrari s číslem 1. Tu povede opět Jean Todt, jenž nabídl místo Michaelu Schumacherovi, ale ten ho odmítl. Dvojka Ferrari Felipe Massa vstoupí do nového ročníku jako ženáč. Na sklonku roku se oženil s modelkou a podnikatelkou Rafaelou Bassiovou.

K největší výměně došlo mezi stájemi Renault a McLaren. Fernando Alonso se vrací pod francouzskou vlajku, zatímco Heikki Kovalainen pojede ve stáje Rona Dennise. Ten má od FIA potvrzeno, že ho další trest za loňské aféry se špionáží u Ferrari a spor s Renaultem nečeká.

Šampionát odstartuje 16 března GP Austrálie

Úplným nováčkem je Nelson Piquet jr., syn trojnásobného mistra světa, který je rovněž u Renaultu. Poprvé budou o body v F1 bojovat i Němec Timo Glock (Toyota) a Francouz Sébastien Bourdais (Toro Rosso). Odešly naopak legendy Giancarlo Fisichella a Ralf Schumacher.

Oba však mají šanci usednout na volné místo v monopostu č. 21, tedy v týmu Force India. Dalšími kandidáty jsou Rakušan Christian Klien, Ital Vitantonio Liuzzi a Francouz Franck Montagny.

Šampionát odstartuje 16 března GP Austrálie a skončí osmnáctým závodem 2. října v Brazílii. Poprvé se pojede na městském okruhu ve Valencii. Mezi jezdci s rozpaky je očekávána 28. září GP Singapuru, která se pojede v noci za umělého osvětlení. Z kalendáře vypadla GP USA v Indianapolisu.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="3">Složení týmů pro rok 2008 </td></tr><tr><td><strong>FERRARI</strong></td><td>1 Kimi Räikkönen</td><td>2 Felipe Massa </td></tr><tr><td><strong>BMW SAUBER</strong></td><td>3 Nick Heidfeld</td><td>4 Robert Kubica </td></tr><tr><td><strong>RENAULT</strong></td><td>5 Fernando Alonso</td><td>6 Nelson Piquet </td></tr><tr><td><strong>WILLIAMS</strong></td><td>7 Nico Rosberg</td><td>8 Kazuki Nakajima </td></tr><tr><td><strong>RED BULL</strong></td><td>9 David Coulthard</td><td>10 Mark Webber </td></tr><tr><td><strong>TOYOTA</strong></td><td>11 Jarno Trulli</td><td>12 Timo Glock </td></tr><tr><td><strong>TORO ROSSO</strong></td><td>14 Sébastien Bourdais</td><td>15 Sebastian Vettel </td></tr><tr><td><strong>HONDA</strong></td><td>16 Jenson Button</td><td>17 Rubens Barrichello </td></tr><tr><td><strong>SUPER AGURI</strong></td><td>18 Takuma Sato</td><td>19 Atnhony Davidson </td></tr><tr><td><strong>FORCE INDIA</strong></td><td>20 Adrian Sutil</td><td>21 ? ? ? </td></tr><tr><td><strong>MCLAREN</strong></td><td>22 Lewis Hamilton</td><td>23 Heikki Kovalainen </td></tr></tbody>

Reklama