Hlavní obsah

Ferrari ukázalo formuli, se kterou bude Räikkönen obhajovat titul

MARANELLO

Mistrovský tým Ferrari jako první z jedenácti stájí F1 ukázal světu vůz, se kterým absolvují světový šampion Kimi Räikkönen a Felipe Massa letošní seriál Velkých cen. Ceremoniál se v sídle týmu v Maranellu obešel bez velkých pompézností, dokonce na něm chyběli i prezident Ferrari Luca di Montezemolo a generální ředitel Jean Todt. Místo něj před fotografy stanul vedle dalších členů týmu jeho nástupce na postu šéfa stáje Stefano Domenicali.

Článek

Model F2008 je prý v mnohém podobný svému úspěšnému předchůdci z uplynulé sezóny. Vedle technických inovací potřebných kvůli novým pravidlům, která vstoupí v platnost v této sezóně, doznala formule i několika viditelných změn pro zlepšení aerodynamiky. A především má více vyhovovat jezdeckému stylu finského mistra světa.

Ve Ferrari totiž nikdo nepochybuje, že v letošní sezóně budou rudé vozy a speciálně Räikkönen opět patřit ke žhavým kandidátům na titul. "Pevně v to věřím. Kimi ve své první sezóně prolomil ledy, získal důvěru v auto i tým. A nový vůz bude více přizpůsoben jeho stylu jízdy," uvedl viceprezident italské automobilky Pietro Ferrari.

"Skutečnost, že jsem vloni nakonec vybojoval titul, mě ujistila v tom, že se o něj mohu pokusit i letos. Ale necítím se nijak silnější než před rokem a budu potřebovat nějaký čas, než si na nový vůz zase zvyknu," uvedl Räikkönen.

Závodění na mokré dráze prý bude těžší 

Za nejzásadnější změnu v pravidlech považuje zákaz používání kontroly trakce, elektronické výpomoci proti protáčení kol. "Bude teď o něco těžší jezdit na mokru. Všichni budeme muset změnit způsob řízení, ale s tím se vlastně setkáváme u každého nového auta," dodal tradičně bez velkých emocí.

Zato jeho brazilský týmový kolega Massa se nad novou formulí doslova rozplýval a odhalení vozu přirovnal k narození dítěte. "Když poprvé vidíte nové auto, je to mimořádný moment. Je to jako spatřit narozené dítě. Teď je na nás, abychom se pustili do tvrdé práce a zajistili, aby tohle dítě dorostlo a bylo pokud možno nejrychlejší," řekl Massa.

Räikkönen si vůz osahá přímo na trati poprvé v pondělí ve Fioranu. Premiérové jízdě svého následovníka by měl na rozdíl od dnešní prezentace přihlížet i sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který u týmu funguje jako poradce.

Reklama

Související témata: