Hlavní obsah

Ovladač videoher místo volantu. Mercedes šokoval revoluční novinkou. Je systém DAS legální?

Doleva. Doprava. Volant Mercedesu toho ale umí víc. Mistrovský tým během čtvrtečního testování v Barceloně všechny šokoval tím, když se na sociálních sítích objevilo video, jak Lewis Hamilton při jízdě vysouvá a zasouvá volant. Podle německé stáje se tento systém jmenuje DAS a údajně má vliv na teplotu pneumatik i rychlost. Je ale legální?

Foto: Sport.cz

Mercedes během testování vyzkoušel novinku DAS.

Článek

Mercedes přišel s revoluční novinkou. Jezdec během jízdy netočí s volantem jenom doprava a doleva, ale může ho také přitáhnout k sobě a zasouvat. Podle německé stáje jde o systém DAS - systém dvouosého řízení. Využíván je na rovinkách i v zatáčkách, avšak k čemu přesně slouží, o tom se zatím spekuluje.

Jako o nejpravděpodobnější se mluví o teorii, podle které se takto upravuje sbíhavost kol. Ta se srovnají, a to má pak vliv i na vyšší rychlost a teplotu pneumatik. „Přináší to další rozměr řízení pro pilota, doufáme, že to bude užitečné,“ uvedl James Allison, technický ředitel Mercedesu na webu formula1.com.

Další týmy ihned začaly řešit, zda je to legální. Mercedes podle svých slov vše konzultoval s Mezinárodní automobilovou federací FIA a neporušuje tím žádná pravidla. Helmut Marko, odborný poradce Red Bullu to ale vidí jinak. „Pokud během jízdy měníte aktivně odklon kol, mění se i kontaktní plocha pneumatik. S tím, i když je to velice malá oblast, se mění i světlá výška vozu. To je však zakázáno, protože to odpovídá funkci zakázaného aktivního zavěšení,“ vysvětloval Marko.

Ferrari zatím stojí na straně Mercedesu. „Myslím, že je to legální, když to používají,“ prohlásil Sebastian Vettel. „Pro jezdce jeho používání ale nebude asi tak jednoduché, jak to vypadá. Pokud je pravda to, co jsem slyšel, tak mají místo volantu teď ovladač videoher,“ dodal čtyřnásobný světový šampion.

Reklama

Související témata: