Hlavní obsah

Hamiltonovi nejvíce podražila licence pro formuli 1

LONDÝN

Britskému jezdci Lewisi Hamiltonovi se úspěch v jeho nováčkovské sezóně ve formuli 1 pěkně prodraží. Zatímco loni zaplatil za takzvanou superlicenci potřebnou k účasti v mistrovství světa 1725 eur (zhruba 45 tisíc korun), letos musí uhradit částku 228 tisíc eur (5,9 miliónu korun).

Článek

Může za to jednak rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace poplatek výrazně zvýšit a také Hamiltonovo úspěšné účinkování v seriálu, v němž o pouhý bod prohrál souboj o titul s Kimim Räikkönenem. Pouze finský pilot tak letos zaplatí za licenci víc než třiadvacetiletý britský závodník.

Hamiltona však navýšení poplatku nemusí příliš trápit. Podle agentury Reuters jde o částku, kterou si vydělá díky nové lukrativní smlouvě s McLarenem za necelý týden.

Dosud byl základní poplatek za superlicenci 1725 eur a dalších 456 eur platili jezdci za každý bod, který získali v předchozí sezóně. FIA zvýšila pevnou částku na 10 000 eur a za získaný bod se platí 2000 eur.

"Utrácíme majlant za bezpečnostní opatření, což slouží především jezdcům," zdůvodnil v pondělí zvýšení poplatků šéf FIA Max Mosley. Někteří piloti ho prý upozorňovali, že superlicenci si platí sami, a nikoli jejich týmy. "Když někdo vydělává třicet miliónů nebo tak nějak, není to žádná pohroma," uvedl.

Reklama