Hlavní obsah

Za rasistické útoky na Hamiltona slíbila FIA tvrdé tresty

Vedení Mezinárodní automobilové federace FIA pohrozilo španělským okruhům, že pokud nepřestanou rasistické útoky na pilota formule 1 Lewise Hamiltona, tak sáhne k tvrdým trestům.

Článek

FIA reagovala na sobotní události na barcelonské trati Circuit de Catalunya, kde se první jezdec tmavé pleti ve formuli stal terčem rasistických pokřiků fanoušků. Španělští příznivci mu nemohou zapomenout, že v loňské sézóně v McLarenu vystrnadil z pozice týmové jedničky Fernanda Alonsa. Situace dokonce došla v sobotu tak daleko, že vedení okruhu nechalo kolem depa McLarenu z bezpečnostních důvodů postavit plot a odstranilo vlajky od týmového sídla u barcelonského okruhu.

"Nadávky takového kalibru jsou jasným porušením pravidel a ideálů FIA. Jestli se bude něco podobného opakovat, sáhneme k tvrdým sankcím," řekl agentuře Reuters mluvčí Mezinárodní automobilové federace, která si od španělské automobilové federace vyžádala podrobné hlášení o incidentu.

Případné tresty sice nebyly specifikovány, podle regulí ale za rasistické chování fanoušků může být každý okruh přijít o právo pořádat Grand Prix. Španělsko v letošní sezóně bude hostit jako jediná země dvě Velké ceny, jedna se pojede v Barceloně a druhou bude hostit nový městský okruh ve Valencii.

Reklama