Hlavní obsah

Sedm titulů a nehoda na lyžích. I takto se dá shrnout život Michaela Schumachera

Německý automobilový závodník Michael Schumacher v roce 2013 utrpěl vážná zranění hlavy po pádu na lyžích a skončil v kómatu. Následky nehody mu zabraňují v aktivním životě, jeho sportovní historie je ale neuvěřitelně úspěšná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pilot formule 1 Michael Schumacher

Článek

Michael Schumacher je sedminásobný mistr světa formule 1 a nejúspěšnější pilot v historii tohoto sportu. Obdržel několik cen za sportovce roku a v sezoně 2002 se stal jediným jezdcem v historii, který se umístil ve všech závodech na stupních vítězů. V roce 1992 byl po něm pojmenován asteroid (15761) Schumi.

Začátky v motokárách

Michael Schumacher se narodil 3. ledna 1969 blízko Kolína nad Rýnem v Severním Porýní-Vestfálsku a se závoděním začal, stejně jako mnoho dalších závodních jezdců, na motokárách. Jeho první motokáru mu postavil otec, vyučený zedník, který na půl úvazku pracoval právě u motokár.

Již ve čtrnácti letech vyhrál Schumacher juniorské mistrovství Německa, v roce 1987 již byl motokárovým mistrem Německa i Evropy. O rok později se poprvé dostal za volant monopostu, v roce 1990 již vyhrál titul ve Formuli 3. V dresu Mercedesu poté závodil na dlouhých tratích v rámci mistrovství světa sportovních vozů, kde svými výkony ohromoval. Účastnil se také závodu Le Mans, kde skončil pátý.

Formule 1 - začátek v Jordanu a Benettonu

Premiéru ve Formuli 1 si Michael Schumacher odbyl na Velké ceně Belgie v roce 1991, kdy zastupoval uvězněného Bertranda Gachota v týmu Jordan. Schumacher, který byl stále kmenovým jezdcem Mercedesu, dojel v kvalifikaci na sedmém místě, závod však musel hned v prvním kole vzdát kvůli problémům se spojkou. Zbytek sezóny závodil za tým Benetton, v jehož monopostu strávil i dvě následující sezóny, kdy v konečném pořadí skončil třetí a čtvrtý.

V monopostu Benettonu se Schumacher stal poprvé mistrem světa v roce 1994, tedy v sezóně, kterou zásadně poznamenala smrt Ayrtona Senny a Rolanda Ratzenbergera. „Schumi“ se stal prvním Němcem, který vyhrál sezónu Formule 1, o rok později se stal nejmladším závodníkem, který vyhrál tituly dva. Benetton také vyhrál Pohár konstruktérů

Dominance Ferrari (1996-2006)

Během následujících deseti let se Schumacherovi podařilo udělat z Ferrari jednoznačně největší stáj ve Formuli 1. Mezi léty 2000 a 2004 vyhrál pět titulů a vytvořil několik neuvěřitelných rekordů. Hned ve čtyřech sezónách se dostal více než dvanáctkrát na stupně vítězů. Jeho největším soupeřem byl Fin Mika Häkkinen z McLarenu.

Poslední dvě sezóny v rudých barvách již byly ve znamení ústupu, také kvůli změnám pravidel ohledně pneumatik, které měly „smazat nadřazenost Ferrari.“ Schumacher v celkovém hodnocení skončil na třetím a druhém místě, v roce 2006 oznámil svůj konec. V dalších letech působil u Ferrari jako poradce.

Návrat do Mercedesu

Schumacher se do Formule 1 vrátil v roce 2010, kdy podepsal tříletou smlouvu s Mercedesem. Během těchto tří sezón se pouze jednou dostal na pódium a nejlépe skončil v konečném bodování na osmém místě. Pro sezónu 2013 ho nahradil Lewis Hamilton.

Za svou kariéru byl několikrát potrestán za nebezpečnou jízdu a týmovou režii.

Nehoda a zdravotní stav

Ačkoli bylo jeho zaměstnání celou dobu životu nebezpečné, Michael Schumacher nikdy neutrpěl vážnější zranění. Osudným se mu ale stalo lyžování v Alpách. 29. prosince 2013 při jízdě v neupraveném terénu upadl a narazil hlavou do skály. I když měl helmu, utrpěl vážný úraz hlavy.

Byl transportován do nemocnice v Moutiers, poté byl převezen do nemocnice v Grenoblu. 30. prosince 2013 prodělal druhou operaci hlavy. Jeho stav byl kritický a sportovec zůstal v kómatu. 29. ledna 2014 lékaři začali s postupným probouzením. V červnu téhož roku bylo oznámeno, že Schumacher opustil nemocnici v bdělém stavu a bude podstupovat rehabilitaci na klinice v Lausanne. V září 2014 byl převezen domů. V září 2019 vyšlo najevo, že byl převezen do pařížské nemocnice Hôpital européen Georges-Pompidou.

Momentálně žije v rodinném sídle na Mallorce, detailnější informace o jeho zdravotním stavu však nejsou zveřejňovány. Údajně je schopen vnímat okolí, bohužel však nemůže mluvit. „Vidím ho dvakrát do měsíce a moje odpověď je stejná - bojuje,“ vyjádřil se bývalý šéf Ferrari Jean Todt.

Syn Mick Schumacher

Michael Schumacher má s manželkou Corinnou má dvě děti – dceru Ginu-Marii a syna Micka. Ten se narodil v roce 1999 a v roce 2008 začal, stejně jako dříve jeho otec, závodit v motokárách. Postupně se vypracoval až mezi nejlepší jezdce Formule 2 a v roce 2019 se stal jezdcem akademie stáje Ferrari.

Film a dokument

Michael Schumacher se třikrát objevil ve filmu. V animovaném snímku Auta namluvil Ferrari F430, ve filmu Asterix a Olympijské hry hrál vozataje červené stáje a také si zahrál ve filmu Horst Schlämmer – Isch kandidiere!.

O jeho životě se natočil dokument. Premiéra byla plánovaná na rok 2019, ale zatím byla odložena na neurčito.

Vybrané rekordy ve formuli 1

Michael Schumacher za svou sportovní kariéru nasbíral mnoho rekordů. Vybrali jsme pár nejdůležitějších z nich:

RekordPočet
Tituly mistra světa7 (1994, 1995, 2000–2004)
Vítězství v závodě91
Výhry s jedním týme72 (Ferrari)
Nejdelší čas mezi první a posledním vítězstvím14 let, 32 dní
Stupně vítězů156
Body1566
Závody s jedním týmem181 (Ferrari)

Reklama