Hlavní obsah

Startuje MS formule 1, očekává se opět těsný boj Ferrari a McLarenu

PRAHA

Po zimní přestávce se tento víkend v australském Melbourne opět naplno roztočí kolotoč mistrovství světa formule 1. Bude letošní ročník světového šampionátu stejně vypjatý jako ten předešlý, v němž ještě v posledním závodu sezóny mohli myslet na zisk titulu tři jezdci? První dílčí odpověď se dozvíme již tuto neděli časně ráno, Velká cena Austrálie v Albert Parku startuje v 5:30 SEČ.

Článek

V napínavém finále minulé sezóny se nakonec radoval ze zisku premiérového titulu Kimi Räikkönen, který odjel první sezónu v týmu Ferrari po odchodu legendárního Michaela Schumachera. „Loni se nám skutečně dařilo. A díky vyzkoušené spolupráci s týmem věřím, že to letos nebude vypadat jinak,“ prohlásil před startem sezóny osmadvacetiletý Fin, který do italské stáje přišel po několikaletém působení v týmu McLaren.

Räikkönenův týmový parťák Felipe Massa nakonec do pořadí na prvních třech místech nepromluvil a v konečném pořadí se musel spokojit se čtvrtým místem. „Bude hodně záležet na dobrém vstupu do sezóny. Očekávám další těsný boj mezi Ferrari a McLarenem, každý bod se bude počítat,“ nechal se slyšet brazilský pilot. Ferrari vstupuje do šampionátu s pozměněným vedením, dlouholetý šéf stáje Jean Todt se stal ředitelem a stáj při závodech povede někdejší sportovní ředitel Stefano Domenicali.

Hamilton očekává napínavý boj

Stáj McLaren vstupuje do sezóny po zpackaném šampionátu, v němž jí trest za účast ve špionážní aféře znemožnil dosáhnout na titul v Poháru konstruktérů a jezdecký titul jejím pilotům vyfoukl Räikkönen. Letos už o titul nebude chtít přijít mladý Lewis Hamilton, který má stále šanci stát se nejmladším šampiónem všech dob. „Bude to hodně zajímavá sezóna. BMW stahuje náskok naší stáje a Ferrari a Renault půjde jistě také nahoru. I když za hlavní rivaly v boji o titul pořád považuji italský tým,“ podotkl třiadvacetiletý britský jezdec.

Hamiltonovým stájovým kolegou bude v letošní sezóně šestadvacetiletý Heikki Kovalainen, který do McLarenu zamířil z týmu Renault, kam se pro změnu vrátil po ročním angažmá v týmu Rona Dennise Fernando Alonso. „Věřím, že se v průběhu sezóny zapojím do bojů o přední umístění. Na začátku sezóny velké výsledky neočekávám, potřebuji se adaptovat v novém prostředí,“ uvedl finský pilot.

Alonso staré rány neotvírá 

Alonso se vrátil do starých známých vod v týmu Flavia Briatoreho, kde v letech 2005 a 2006 vybojoval dva tituly mistra světa. Loni chtěl navázat na úspěšné okamžiky v týmu McLaren, působení vedle dravého Hamiltona se ale pro španělského jezdce stalo noční můrou a po sérii kontroverzních výstupů se po pouhém roce s britským týmem rozloučil. „Působení vedle Lewise mi hodně přineslo, s jeho příchodem zavál do formule 1 čerstvý vítr,“ prohlásil Alonso v Melbourne s tím, že ke starým záležitostem se nehodlá vracet.

Vedle španělského šampióna bude získávat ostruhy mladý Nelson Piquet, syn stejnojmenného trojnásobného mistra světa. „Mám se co učit. Nevstupuji do sezóny s tím, že chci Fernanda porazit,“ uvedl s pokorou stájové dvojky brazilský pilot. Renault po dvou úspěšných sezónách vyklidil přední místa a v letošní sezóně chce s přispěním Alonsa snížit náskok Ferrari a McLarenu na minimum.

Ve stejném složení nastupuje do sezóny stáj BMW, která loni patřila k elitním týmům. Vedení německého týmu ale neočekává, že Nick Heidfeld s Robertem Kubicou dokáží do pořadí na předních místech výrazněji promluvit. „Naším cílem je stejně jako v uplynulých dvou letech pokračovat po strmé stezce vzhůru a přibližovat se nejlepším stájím. Chceme se stát vítězným týmem, ale podle mého soudu ještě v této pozici nejsme. Uvidíme, co letošní rok přinese,“ prohlásil šéf stáje Mario Theissen.

Program MS formule 1 2008
16. březnaVelká cena Austrálie (Melbourne)
23. březnaVelká cena Malajsie (Sepang)
6. dubnaVelká cena Bahrajnu (Sakhir)
27. dubnaVelká cena Španělska (Barcelona)
11. květnaVelká cena Turecka (Istanbul)
25. květnaVelká cena Monaka (Monako)
8. červnaVelká cena Kanady (Montreal)
22. červnaVelká cena Francie (Magny-Cours)
6. červenceVelká cena Británie (Silverstone)
20. červenceVelká cena Německa (Hockenheim)
3. srpnaVelká cena Maďarska (Hungaroring)
24. srpnaVelká cena Evropy (Valencie)
7. záříVelká cena Belgie (Spa)
14. záříVelká cena Itálie (Monza)
28. záříVelká cena Singapuru (Singapur)
12. říjnaVelká cena Japonska (Fudži)
19. říjnaVelká cena Číny (Šanghaj)
2. listopaduVelká cena Brazílie (Interlagos)
Týmy a jezdci pro sezónu 2008
Ferrari
Kimi Räikkönen (Fin.)Felipe Massa (Braz.)
McLaren
Lewis Hamilton (Brit.)Heikki Kovalainen (Fin.)
Renault
Fernando Alonso (Šp.)Nelson Piquet Jr. (Braz.)
BMW-Sauber
Nick Heidfeld (Něm.)Robert Kubica (Pol.)
Williams
Nico Rosberg (Něm.)Kazuki Nakadžima (Jap.)
Red Bull
David Coulthard (Brit.)Mark Webber (Aus.)
Toyota
Jarno Trulli (It.)Timo Glock (Něm.)
Toro Rosso
Sébastien Bourdais (Fr.)Sebastian Vettel (Něm.)
Honda
Jenson Button (Brit.)Rubens Barrichello (Braz.)
Super Aguri
Takuma Sató (Jap.)Anthony Davidson (Brit.)
Force India
Adrian Sutil (Něm.)Giancarlo Fisichella (It.)

Reklama

Související témata: