Hlavní obsah

Do F1 vstupují tři nováčci i zámořskými vavříny ověnčený Bourdais

PRAHA

Čtyři nové tváře se objeví na startu letošního prvního závodu mistrovství světa formule 1. V melbournském Albert Parku se o víkendu poprvé zapíší do statistik královské automobilové kategorie Nelson Piquet z Renaultu, Timo Glock z Toyoty, Kazuki Nakadžima z Williamsu a Sébastien Bourdais z týmu Toro Rosso, kterého zdobí čtyři tituly ze zámořského formulového seriálu Champ Car. Jak uspějí v konfrontaci s ostřílenými kolegy?

Článek

„Myslím, že jsem za volantem stejně agresivní jako Lewis Hamilton. Závodili jsme spolu v roce 2006 v seriálu GP2, v několika závodech mě porazil, někdy jsem se radoval z vítězství já. Po jezdecké stránce si skutečně věřím,“ říká před startem šampionátu sebevědomě Glock, který vedle Itala Jarna Trulliho zaplnil místo po odchodu Ralfa Schumachera.

Vítěz posledního ročníku formulové juniorky GP2 je přesvědčen, že Toyota udělala podstatný krok kupředu, aby dokázala konkurovat nejlepším stájím. „Toyota určitě má potenciál na elitní trojku v Poháru konstruktérů. Poslední testy v Barceloně ukázaly, že ve s rovnání s týmy Williams, Red Bull, BMW a Renault jsme opravdu silní,“ dodal německý pilot, který v týdnu po Velké ceně Austrálie oslaví šestadvacáté narozeniny.

Piquet bude sledovat Alonsa

Dvaadvacetiletý Piquet junior zůstává před začátkem sezóny v pohodě, v týmu Renault se chce po boku dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa především učit. „Pojedu první Velkou cenu ve formuli 1, nemusím si nic dokazovat. Chci hlavně nasbírat co nejvíc zkušeností od Fernanda. Nahlédnout do jeho dat, odkoukat styl jeho práce, odposlechnout jeho komentáře k vozu,“ má jasno brazilský pilot. „Pojedu vedle dvojnásobného mistra světa a když se ho budu držet, všechno bude v pohodě,“ dodal syn trojnásobného mistra světa.

Nakadžima, jehož otec Satoru jezdil na sklonku 80. let formuli 1 po boku Nelsona Piqueta st. ve stáji Lotus, vstupuje do sezóny v týmu Williams po boku dalšího syna slavného otce, dvaadvacetiletého Nico Rosberga. „Nico je mnohem zkušenější než já, díky stejnému věku ale nemáme problém s komunikací,“ líčil třiadvacetiletý japonský závodník. Před začátkem sezóny nicméně přiznal, že cítí nervozitu. „Musím se zlepšit ve všech aspektech, takže cítím určitý tlak. Ten však nevychází z mého okolí, ale ze mě samotného,“ doplnil Nakadžima.

Bourdais ví, že vyhrávat nebude 

Nejzkušenějším jezdcem z nových tváří je devětadvacetiletý Bourdais, který měl do formule 1 vstoupit již v roce 2002 po vítězství v seriálu F3000, jež mu spadlo do klína díky penalizaci Tomáše Engeho za pozitivní test na marihuanu. Po bankrotu týmu Arrows ale z angažmá sešlo. Poté se francouzský pilot přesunul za oceán, kde v letech 2004-2007 ovládl seriál Champ Car.

Současné angažmá ve stáji Toro Rosso, která je druhým týmem nápojového gigantu Red Bull, Bourdais bere střízlivě. „Každý bod, který získáme, budeme slavit jako vítězství. Já za poslední léta vyhrál hodně závodů, tohle je ale zase jiná výzva. Nikdo nečeká, že budeme vyhrávat závody a bojovat o titul. Naším úkolem je pracovat tak, aby se tým zlepšoval a začal být podstatně konkurenceschopnější,“ prohlásil před startem sezóny francouzský jezdec.

Reklama

Související témata: