Hlavní obsah

V Austrálii triumfoval Hamilton, Räikkönen bral bod až po diskvalifikaci Barrichella

MELBOURNE/PRAHA

Pilot stáje McLaren Lewis Hamilton vstoupil do letošní sezóny vítězstvím, když v neděli vyhrál stylem start-cíl Velkou cenu Austrálie. Za britským pilotem, který v Melbourne vybojoval páté vítězství ve své krátké kariéře ve formuli 1, dojel na druhém místě Nick Heidfeld z týmu BMW. Vůbec první umístění na stupních vítězů vybojoval Nico Rosberg s williamsem, který skončil třetí.

Článek

Hamilton na startu nezaváhal a udržel vedení, následován Kubicou z BMW a svým stájovým kolegou Kovalainenem. Skvěle odstartoval Rosberg s williamsem, který se posunul ze sedmé pozice na čtvrtou příčku. Hned v prvním kole ale musel na trať safety car kvůli kolizi pilotů ze zadních řad, na níž doplatili Davidson (Super Aguri), Fisichella (Force India) a Vettel (Toro Rosso) a závod ukončili i Weber (Red Bull) a Button s hondou. Massa z týmu Ferrari poškodil při střetu se soupeřem přední křídlo a musel do boxů, kde mu mechanici součást vyměnili.

Na bodovanou osmičku se již v prvních kolech dotáhl druhý pilot Ferrari Räikkönen, který po nepovedené kvalifikaci startoval až z 15. místa. Obhájce loňského vítězství z Melbourne a úřadující mistr světa ale dokázal prokličkovat startovním polem, usadil se na osmém místě a snažil se atakovat Barrichella s hondou, který jezdil sedmý.

Hamilton bezpečně držel vedení 

Hamilton od prvních kol zvyšoval náskok v čele závodu a pořadí v první osmičce změnila až Kubicova zastávka v boxech v 17. kole, o kolo později zajel pro nové pneumatiky i britský pilot. Na trať se od mechaniků nevrátil Jarno Trulli, který odstoupil z páté příčky. Hamilton se po první rotaci v boxech vrátil do vedení, jeho dvanáctisekundový náskok ale zhatila kolize Massy s Coulthardem, po níž vyjel na trať safety car a startovní pole se sjelo.

Na to doplatil Räikkönen, který jel na jednu zastávku a do boxů zamířil až v 31. kole. Ještě předtím finský pilot chyboval a vyjel mimo trať při souboji s druhým Kovalainenem a po návratu od mechaniků se zařadil na jedenácté místo. To už v závodě nepokračoval Massa s druhým Ferrari, který musel svůj vůz odstavit. Podobný osud potkal i Piqueta z Renaultu a Sata ze Super Aguri a v závodu pokračovala jen polovina jezdců.

Kubicu zastavila kolize s Nakadžimou 

Räikkönen se postaral o další vzrušení, když ve 43. kole při ataku na Glocka opět chyboval ve třetí zatáčce a znovu se ocitl mimo trať. Německý pilot však vzápětí rozbil svou toyotu, když vyjel z tratě po průjezdu zatáčkou č. 12, a na okruh znovu vyjel safety car. Na to doplatil Barrichello, který zajel do boxů, kdy neměl, a byl proto penalizován.

Osm kol před cílem skončil závod i pro Kubicu, do jehož BMW najel zezadu nováček Nakadžima s williamsem a oba piloti museli odstoupit. Jezdecký exodus ani poté nekončil, čtyři kola před koncem odstavil své ferrari Räikkönen a o další dva okruhy později nevydržel motor ve voze Bourdaise.

Zatímco Hamilton bezpečně držel vedení, přišel o čtvrté místo Kovalainen, který omylem zapnul omezovač rychlosti pro průjezd boxovou uličkou a na "bramborovou" pozici proklouzl pilot Renaultu Fernando Alonso, kterému vývoj závodu pomohl napravit nepovedenou kvalifikaci. Cílem nakonec projelo pouhých sedm vozů z dvaadvaceti, klasifikovaných bylo devět jezdců.

Barrichello byl dodatečně diskvalifikován

Po skončení závodu byl dodatečně diskvalifikován Brazilec Rubens Barrichello. Pilot hondy v závěru závodu vyrazil z boxové uličky, přestože na jejím konci svítilo červené světlo. Záslouhou toho se na bodované pozice dostal i úřadující mistr světa Kimi Räikkönen, který si připsal jeden bod.

Letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1 pokračuje už příští víkend, kdy se jede závod na okruhu Sepang v Malajsii.

Velká cena Austrálie – Albert Park, Melbourne
Délka okruhu: 5303 m, délka závodu: 58 kol/307, 574 km
1. Hamilton (Brit./McLaren)1:34:50,616 hod.
2. Heidfeld (Něm./BMW)+5,478
3. Rosberg (Něm./Williams)+8,163
4. Alonso (Šp./Renault)+17,181
5. Kovalainen (Fin./McLaren)+18,014
6.  Nakadžima (Jap./Williams)-1 kolo
7.  Bourdais (Fr./Toro Rosso)-3 kola (nedokončil)
8.  Räikkönen (Fin./Ferrari)-5 kol (nedokončil)
Průběžné pořadí MS
1. Hamilton 10, 2. Heidfeld 8, 3. Rosberg 6, 4. Alonso 5, 5. Kovalainen 4, 6. Nakadžima 3, 7. Bourdais 2, 8. Räikkönen 1.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 14, 2. Williams 9, 3. BMW-Sauber 8, 4. Renault 5, 5. Toro Rosso 2, 6. Ferrari 1.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články