Hlavní obsah

Ferrari chce na Velkou cenu Austrálie rychle zapomenout

PRAHA/MELBOURNE

Pro nejúspěšnější tým formule 1 se úvodní podnik letošní sezóny změnil v noční můru. Ani jeden z pilotů stáje Ferrari totiž neprojel při nedělní Velké ceně Austrálie cílem, jak Kimiho Räikkönena, tak Felipeho Massu zradil motor. Bod Räikkönena, který mezi osmičku pronikl ale až po diskvalifikaci Rubense Barrichella, byl pro loňského vítěze MS jen slabou náplastí.

Článek

„Vykročili jsme špatnou nohou, takhle jsme si úvod sezóny rozhodně nepředstavovali,“ prohlásil po závodu zklamaně šéf italské stáje Stefano Domenicali, který vedl tým poprvé po přesunu dlouholetého bosse Jeana Todta do křesla ředitele. „Je ale třeba ovládnout emoce a zjistit přesně, v čem byl problém. Oba motory jsme odeslali do Maranella, kde projdou detailní analýzou. Zlepšit ale musíme práci celého týmu, dnes nešlapalo všechno podle obvyklých standardů,“ dodal Domenicali.

Zvlášť nevydařený víkend má za sebou úřadující mistr světa Räikkönen. Toho už v kvalifikaci zradil palivový systém a finský pilot vyrážel za obhajobou loňského prvenství z Melbourne až z 15. pozice. Z té se sice dokázal rychle dotáhnout na bodovanou osmičku, ve snaze o získání dalších míst ale dvakrát vyjel z tratě a jeho úporný boj nakonec korunoval výpadek motoru.

„Když jsem měl před sebou volnou trať, byl jsem s výkonem vozu spokojený. Motor bohužel nevydržel až do cíle, ale nakonec z toho byl alespoň ten bod. Nezačali jsme vůbec dobře, ale sezóna je dlouhá a už v minulosti jsme prokázali, že se umíme vypořádat i s vážnějšími problémy,“ uvedl osmadvacetiletý rodák z Espoo.

Massův vůz přežil v 26. okruhu kolizi s monopostem Davida Coultharda, o tři kola později ale brazilský pilot musel své ferrari definitivně odstavit. „Hrozný start do sezóny. Takové problémy s motory nejsou pro tým našeho kalibru obvyklé,“ kabonil se šestadvacetiletý rodák ze Sao Paula, jemuž museli mechanici hned v úvodu závodu měnit přední křídlo po kontaktu s Kovalainenem.

To odstartovalo Massův pád ze čtvrtého místa na startu. „Víme, že vůz pro letošní sezónu je kvalitní. Jen musíme jeho kvality beze zbytku využít. Náš šampionát prostě začne až za týden v Malajsii,“ uzavřel s nadějí v hlase Brazilec.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články