Hlavní obsah

Kvůli Mosleyho aféře se sejde mimořádné shromáždění FIA

MANÁMA

Přední výrobci vozů pro stáje formule 1 Mercedes, BMW, Honda a Toyota se připojili ke kritikům nacisticko-sexuálního skandálu prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA Maxe Mosleyho. Nelíbí se jim, že navzdory skandálu odmítl odstoupit z funkce. Mosley v reakci na kritiku a kvůli výzvám k rezignaci nechal svolat mimořádné shromáždění za účasti zástupců všech národních federací.

Foto: internet

Šéf FIA Max Mosley

Článek

"Toyota podobné chování tvrdě odsuzuje, protože rasistické či antisemitské chování poškozuje pověst formule 1," napsal japonský výrobce v prohlášení. "Všechny důležité osobnosti ve sportu či obchodu musejí splňovat vysoké nároky na jejich morálku a chování. Až vyjdou najevo všechna fakta, musejí členové FIA rozhodnout, zda je pan Mosley vhodným mužem pro pozici prezidenta," dodal.

"Videozáznam ukazuje absolutně nechutné věci a od něčeho takového se distancujeme," napsaly ve společném prohlášení automobilky BMW a Mercedes, podle nichž rozhodně nejde pouze o Mosleyho osobní záležitost. "Týká se i jeho profesního života, protože je šéfem organizace zastřešující motosport. Očekáváme proto, že se z toho brzy vyvodí důsledky," uvedly.

Mosley se proti prohlášením výrobců vozů ostře ohradil, svůj útok směřoval zejména na německé automobilky BMW a Mercedes. "Vzhledem k tomu, na jaké straně stály během druhé světové války, tak plně chápu, že se od záběrů distancují," napsal agentuře Reuters prezident FIA.

FIA se sejde v Paříži

Později FIA oznámila, že Mosley požádal prezidenta jejího senátu Michela Boeriho, aby svolal do Paříže v nejkratším možném termínu mimořádné shromáždění. To se nejspíš nesejde v nejbližších dvou týdnech, neboť federace sdružuje 222 národních organizací ze 130 zemí na pěti kontinentech. "Pozvánku dostanou všichni členové FIA," uvedli představitelé federace.

Mosley si na záběrech bulvárního listu News of the World užíval pětihodinové orgie s pěticí prostitutek v nacistických uniformách. Jejich chování připomínalo scény z koncentračních táborů jako bičování či prohlídku vlasů kvůli vším.

"Naneštěstí BMW ani Mercedes se neobtěžovaly mě kontaktovat, jestli se záběry zakládají na pravdě. Jsem si jistý, že FIA jim brzy odpoví, stejně jako já brzy odpovím listu, který vše zveřejnil," dodal sedmašedesátiletý Mosley, jehož otec Oswald byl zakladatelem fašistické strany v Británii.

Prezident FIA se kvůli skandálu stal terčem terčem kritiky ze strany ředitele britského centra holocaustu a bahrajnská královská rodina prohlásila, že si nepřeje jeho přítomnost při víkendové Velké ceně.

Reklama