Hlavní obsah

Český delegát FIA rozzlobil McLaren kvůli Mosleyho kauze

PRAHA

Český komisař Mezinárodní automobilové federace FIA Radovan Novák vyvolal rozruch ve stáji formule 1 McLaren, kterou v nedávném rozhlasovém rozhovoru spojil s podezřením, že by tým mohl stát za aférou se sexuálním videem současného šéfa FIA Maxe Mosleyho. Novák před nedávnem v pořadu rádia Impuls vyjádřil přesvědčení, že Mosleyho skandál je provokací jiné strany.

Článek

A tou by podle něj mohl být britský tým, který ve vlastní špionážní kauze z loňského roku obdržel od FIA rekordní pokutu 100 miliónů dolarů a byl vyloučen z Poháru konstruktérů.

Šéf McLarenu Ron Dennis ve čtvrtek spojení s Mosleyho skandálem rezolutně odmítl. "Kategoricky odmítám, že bych s tím měl něco společného. Nemá s tím co do činění ani nikdo jiný od nás, ani žádný agent nebo jiná strana s kontakty na mě nebo na tým," reagoval Dennis v prohlášení.

Novák, generální sekretář Federace automobilového sportu Autoklubu ČR, člen Světové rady FIA a prezident středoevropské zóny FIA, v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že v Mosleyho případu šlo o provokaci, "protože vývoj za poslední dobu, kdy FIA na návrh pana Mosleyho udělila významné finanční pokuty, svědčí o tom, že by to takto mohlo být." Na moderátorův dotaz, zda se jedná o narážku na McLaren, Novák odpověděl: "Ano, třeba McLaren."

Novák si za svými výroky stojí 

Stáji to teď zřejmě bude Novák vysvětlovat, protože k jeho rukám míří Dennisův dopis. "Napsali jsme panu Novákovi a nyní zjišťujeme, zda a jak by mohl poznámky, které jsou mu přisuzovány, odvolat nebo opravit," uvedl Dennis. Novák nicméně ČTK sdělil, že to, co řekl, také tak myslel. "Určitě je to jedna z možností, které si soudný člověk poskládá dohromady. Třeba už pan Mosley ale má zjištěné, kdo za tím stojí," řekl Novák, podle něhož dosud na jeho slova nereagovala FIA ani média, ačkoliv od interview uplynul již týden.

Mosleyho kauza propukla na konci března, kdy britský bulvární nedělník News of the World zveřejnil videonahrávku, na níž si prezident FIA užívá v nacistickém duchu s pěticí prostitutek. Sám Mosley vše označil za spiknutí proti své osobě a najal si soukromou detektivní kancelář, která po možném zadavateli pátrá. "Že bylo sledování Maxe Mosleyho zaplaceno, je evidentní, nikdo se však neodvažoval zmínit potenciální kandidáty. Až Radovan Novák, zástupce České republiky u FIA," uvedl ve čtvrtek s podivem server formule.cz.

Osmašedesátiletý Mosley řídí FIA od roku 1993. Po skandálu odmítl složit funkci a hodlá odejít, až mu příští rok vyprší čtyřleté funkční období. Jeho odchod však může urychlit mimořádné zasedání FIA, které se uskuteční i za Novákovy účasti 3. června v Paříži. O Mosleyho osudu se bude rozhodovat v tajném hlasování.

Reklama

Související témata: