Hlavní obsah

Räikkönen v Turecku jako na houpačce, Hamilton byl spokojený

PRAHA/ISTANBUL

Dva měřené tréninky odstartovaly v pátek na okruhu v Istanbulu program Velké ceny Turecka vozů formule 1. Nejrychlejší časy v obou jízdách patřily pilotům stáje Ferrari, dopolední části vládl Felipe Massa, odpoledne kraloval Kimi Räikkönen. Pro finského pilota byl nejrychlejší čas ve druhé jízdě zadostiučiněním za dopolední trénink, v němž skončil poslední.

Článek

Räikkönen dopoledne absolvoval jen jedno měřené kolo, než jej vyřadil ze hry problém s převodovkou. „Tenhle pátek nepatřil k nejzdařilejším. Ráno jsem měl problémy s převodovkou, odpoledne jsem zase zápasil s nastavením. Hlavně se nám ale nedařilo dostat pneumatiky na správnou teplotu. Do kvalifikace už snad bude všechno v pořádku,“ prohlásil po skončení pátečního programu lídr mistrovství světa.

Na třetí vítězství v řadě útočí v Istanbulu Massa, který mohl být na rozdíl od svého týmového parťáka spokojený. Na vítězství v prvním tréninku totiž navázal odpoledne třetím časem. „Dnešek byl veskrze pozitivní. Trať v Istanbulu mi sedí a už se nemůžu dočkat nedělního závodu. Bylo by fantastické vyhrát tady i potřetí,“ nechal se slyšet brazilský pilot.

Kovalainen se úspěšně vrátil 

Po úvodním triumfu v Austrálii už třikrát marně usiloval o vítězství loňský vicemistr Lewis Hamilton. Při pátečních trénincích v Istanbulu britský mladík nechyběl ani jednou mezi prvními třemi a ve druhé části jej dělilo od nejrychlejšího Räikkönena pouhých 39 tisícin sekundy, což bylo pro Hamiltona příjemným povzbuzením před sobotní kvalifikací. „Soustředili jsme se na práci s pneumatikami a nastavení. Nechci to zakřiknout, ale zatím jde všechno výborně,“ uvedl pilot McLarenu.

Po hrozivé havárii v Barceloně se v Istanbulu vrátil do kokpitu Hamiltonův stájový kolega Heikki Kovalainen a hned se prezentoval druhým a pátým časem. „Je příjemné být zpět za volantem. Hned od začátku jsem chytil dobré tempo a zajel slušné časy,“ pochvaloval si finský jezdec.

Velká cena Turecka v Istanbulu pokračuje v sobotu, kdy je na programu třetí měřený trénink a kvalifikace. Pátý závod letošní sezóny startuje v neděli ve 14 hodin SELČ.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace