Hlavní obsah

Mosley se v Monaku poprvé po skandálu ukázal na formuli 1

MONTE CARLO

Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley se poprvé od svého sexuálního skandálu objevil na závodech formule 1. Osmašedesátiletý Brit, kterého bulvární list News of the World natočil při sexuálních hrátkách v nacistickém duchu s pěticí prostitutek, ve čtvrtek navštívil Monte Carlo, kde se v neděli pojede Velká cena Monaka.

Článek

"Nemůžu mluvit, mám spoustu práce," odbyl novináře cestou do kanceláří ředitelství závodu.

Mosley byl nežádoucí osobou na Velké ceně Bahrajnu, kde si jeho přítomnost nepřála královská rodina, vynechal také závody v Turecku. "Tak trochu jsem čekal, že se tady objeví. Žije tady," citovala agentura AP promotéra formule Bernieho Ecclestonea.

Mosley byl od vypuknutí skandálu, do nějž byla údajně zapletena jako jedna z prostitutek manželka důstojníka britské rozvědky MI5, pod těžkou palbou kritiky. Většina hlasů požaduje jeho odstoupení z čela FIA, britský funkcionář však odmítl a o jeho budoucnosti bude rozhodovat mimořádné zasedání FIA 3. června v Paříži.

V Monaku se Mosleymu dostalo podpory od spolumajitele stáje Toro Rosso a bývalého pilota Ferrari Gerharda Bergera. "Myslím, že spojovat aféru s jeho prací není správné. Není moc lidí, kteří by pomohli bezpečnosti ve formuli jako on," připomněl, že zejména díky Mosleyho zásahu po tragické nehodě Ayrtona Senny v roce 1994 nezemřel zásluhou nových bezpečnostních opatření jediný pilot. "Je to silná osobnost, která změnila hodně v designu tratí a při crash testech. Nebýt jeho, tak nehoda, jakou měl loni v Kanadě Robert Kubica, měla tragické následky," dodal Berger.

Reklama