Hlavní obsah

Troufalost a agresivita: cesty k ovládnutí legendy

PRAHA

Královská Grand prix sezóny formule 1 se pojede v neděli v Monaku. Je tak prestižní, že ji všichni piloti chtějí vyhrát. A současně ji většina z nich nesnáší, protože předjíždění v úzkých uličkách pod knížecím palácem je takřka nemožné. A aby toho nebylo málo, slibuje předpověď meteorologů déšť.

Článek

„Byla by to velká komplikace,“ prohlásil Kimi Räikkönen, pilot Ferrari a lídr mistrovství světa. „Voda na trati by závod udělala extrémním,“ citoval německého jezdce Williamsu Nico Rosberga server F1sports.cz. Jezdci přitom ve srovnání s minulými sezónami nemají v monopostech elektronické systémy schopné kontroly trakce a také pomoci korigovat smyk.

Na 3340 metrů dlouhém okruhu, při jehož jediném absolvování jezdci až 40x řadí, takřka nelze předjíždět, proto je klíčová kvalifikace. „Je to priorita celého víkendu,“ přiznal Räikkönen. Když jezdec zvládne start, má vítězství na dosah. „Neexistuje lepší pocit, než když se člověku daří v Monaku. To je legenda mezi závody. Vítězství tady je mimořádné, jiné než ostatní,“ netajil se obdivem Räikkönen, který v Monaku vyhrál v roce 2005.

Hamilton: Tenhle závod chce každý vyhrát

Následovaly dva triumfy Alonsa, který však s letošním renaultem nemůže myslet na úspěch. Na rozdíl od Ferrari. „Ve srovnání s loňským rokem tu máme silnější auto,“ řekl Räikkönen.

Jenže monoposty rudé barvy v knížectví za posledních třicet let vyhrály jen pětkrát. Na rozdíl od McLarenu, který z 25 účastí slavil čtrnáct triumfů. „Byl jsem schopen jezdit v tréninku rychle od prvních okamžiků,“ potvrdil vysokou formu McLarenu Lewis Hamilton. „Tenhle závod chce každý vyhrát. Loni jsem tu byl druhý a doufám, že na první místo dosáhnu co nejdříve,“ přál si britský jezdec. „Je nemožné popsat pocity, když jezdíte v Monaku, přestože je to absolutně nepředvídatelný závod. Byť před sebou máte pomalejší vůz, je skoro nemožné ho předjet. Okruh není tak rychlý, nic nepromíjí. Tady nejde o vyvážení a nastavení, ale o troufalost, agresivitu a odvahu jezdit blízko zdí,“ mínil Heikki Kovalainen z McLarenu.

Nedělní závod začne ve 14 hodin, jezdce čeká během 78 kol 260,520 km a přímý přenos vysílá TV Nova.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint