Hlavní obsah

Podařilo se mi zajet perfektní kolo, pochvaluje si Massa

MONTE CARLO/PRAHA

Oproti původním předpokladům si první dvě místa pro zítřejší závod Velké ceny Monaka vydobyly vozy Ferrari. Nejrychlejší v sobotní kvalifikaci byl vítěz poslední Velké ceny Turecka Felipe Massa. „Je to neuvěřitelné,“ řekl mimo jiné nadšený Brazilec. V první řadě ho doplní jeho stájový kolega a lídr probíhající sezóny Kimi Räikkönen. Na McLaren zbyla až druhá řada.

Článek

Před kvalifikací byly mírně favorizovány vozy McLarenu, kterým se v ulicích Monte Carla tradičně daří víc. Italská stáj ale svému konkurentovi vypálila rybník a důležitou kvalifikační jízdu zcela opanovala. Na úzké trati se totiž velmi těžko předjíždí.

„Je to neuvěřitelné. Pořád nemohu uvěřit tomu, že jsem na pole position,“ neskrýval po kvalifikaci nadšení sedmadvacetiletý Brazilec, pro něhož znamenalo první místo 12. pole position v kariéře. „Podařilo se mi zajet perfektní kolo. Tento okruh je velice obtížný, není to má oblíbená trať. Ale výsledek ukazuje, že když na sobě tvrdě pracujete a zabýváte se detaily, můžete být úspěšní všude,“ rozplýval se Massa, který pro Ferrari vyjel v monackém knížectví pole position poprvé od roku 2000, kdy volantem točil legendární Michael Schumacher.

Räikkönen: Je to skvělý výsledek pro tým

Vedoucí muž probíhajícího šampionátu a druhý nejrychlejší jezdec kvalifikace Kimi Räikkönen vyzdvihl práci celého týmu. „Samozřejmě, že bych byl raději na pole position, to nepopírám. Ale dvě Ferrari na prvních dvou místech, to je skvělý výsledek pro celý tým,“ řekl finský jezdec.

Až třetí místo tak zbylo na britského mladíčka Lewise Hamiltona, který byl nejrychlejší ve čtvrtečních měřených trnénicích. „Myslím, že jsme odvedli velmi slušnou práci a musím přiznat, že jsem překvapený z rychlosti a výkonu Ferrari,“ složil poklonu konkurenční stáji. „Nejel jsem špatně, ale hodně jsem ztrácel ve druhé části trati,“ přiznal třiadvacetiletý Hamilton.

Nedělní závod pravděpodobně ovlivní déšť, s nímž už jezdci předem počítají. „Monako je velmi náročná trať a podle předpovědi by mělo pršet. Bude velmi obtížné udržet se na trati po celý závod,“ prohlásil Massa. „Závod může být loterií,“ přidal Räikkönen. O něco větší šance proto má dvojice McLarenu. Od právě probíhající sezóny jsou totiž zakázané elektronické systémy, které umějí kontrolovat trakci a mají pomoci pilotovi nedostat se do hrozícího smyku. „Zítra se může stát vše,“ řekl na závěr Hamilton.

Reklama

Související témata: