Hlavní obsah

Pitomec, ulevil si na adresu Hamiltona Räikkönen

PRAHA/MONTREAL

Bez odezvy nezůstal nedělní incident při Velké ceně Kanady vozů formule 1, při němž Lewis Hamilton naboural při výjezdu z boxové uličky se svým mclarenem do ferrari Kimiho Räikkönena, který stál u výjezdu z pitlane na červené. „Považuji za normální, když ztratím kontrolu nad vozem v rychlosti 300 km/h. Nabourat ale někoho v pitlane, to je pěkná pitomost,“ soptil obhájce mistrovského titulu.

Článek

Incident se odehrál ve 20. kole, kdy jezdci z čela startovního pole využili přítomnosti safety caru na trati a zamířili k mechanikům. Hamilton zajel do boxů jako první, zastávku ale zvládli rychleji Räikkönen a Kubica, kteří se u výjezdu z pitlane seřadili vedle sebe a čekali na zelené světlo. To už se boxovou uličkou řítil i Hamilton, který ale červenou přehlédl, nestačil dobrzdit a trefil zadní část Räikkönenova vozu.

„Možná nejsem ten pravý, kdo může někoho kritizovat, že napálil zezadu druhého pilota,“ připomněl Räikkönen svůj vlastní incident z minulého závodu v Monaku, kdy po výjezdu z tunelu ztratil ve velké rychlosti kontrolu nad vozem a trefil monopost Adriana Sutila ze stáje Force India.

„Považuji ale za normální, když ztratím kontrolu nad vozem v rychlosti 300 km/h. Nabourat vůz stojící na červené v pitlane se zapnutým omezovačem rychlosti, to je pěkná pitomost! Viděl jsem červené světlo a zastavil jsem. Bohužel, někdo jiný sice viděl červené světlo, ale nezastavil,“ vyprávěl finský pilot rozhořčeně novinářům.

Úřadující šampión nedokončil už druhý závod mistrovství světa a vyklidil pozici lídra. Na vedoucího Kubicu nyní ztrácí sedm bodů. „Nejsem naštvaný, tím bych ničeho nedosáhl. Jsem ale smutný, protože jsem měl šanci bojovat o vítězství. Už v druhém závodě jsem nezískal ani jeden bod. Šampionát je ale velice vyrovnaný a tak snad nebude problém vydobýt ztracené pozice zpět,“ dodal Räikkönen.

Jako chybu posoudili Hamiltonův manévr i závodní komisaři v Montrealu a britský pilot přijde - stejně jako Nico Rosberg z týmu Williams, který ještě stejným způsobem trefil Hamiltona - na startu příští Velké ceny Francie o deset míst. „Tým mi hlásil do vysílačky, že svítí červená. Jenže to už bylo bohužel pozdě,“ podotkl Hamilton.

Reklama

Související témata: