Hlavní obsah

Kubica: Díky, Lewisi, že sis vybral Kimiho!

PRAHA/MONTREAL

Příběh pro Hollywood sepsal v neděli pilot stáje BMW-Sauber Robert Kubica. Polský pilot se rok po hrůzostrašné havárii na okruhu v Montrealu, z níž zázrakem vyvázl bez vážnějšího zranění, vrátil do Kanady a dojel si pro první vítězství v seriálu mistrovství světa v kariéře. Sladký happyend dotvořil druhým místem Kubicův parťák Nick Heidfeld, který zajistil německému týmu historický double.

Článek

Kubica v letošní sezóně jasně naznačil, že s ním dravci lačnící po titulu musejí počítat do smečky. Hned v úvodu sezóny v Austrálii si vyjel druhé místo na startovním roštu, v Malajsii dojel podruhé v kariéře na stupních vítězů. V Bahrajnu vůbec poprvé startoval z pole position a skončil třetí. V Monte Carlu dojel třetí a po třetině šampionátu byl v průběžném pořadí čtvrtý se ztrátou pouhých šesti bodů na Lewise Hamiltona.

A právě třiadvacetiletý britský pilot stáje McLaren sehrál klíčovou roli v životním závodě svého momentálně stejně starého soupeře. Po zastávce v boxech totiž pozdě zareagoval na červený semafor u výjezdu z boxů a naboural do monopostu Kimiho Räikkönena, který vedle polského jezdce čekal na zelenou. Zatímco pro Hamiltona s Räikkönenem závod skončil, Kubica vyrazil vstříc prvnímu místu, které uhájil v dálkovém souboji se svým stájovým kolegou Heidfeldem...

„Když se po výjezdu safety caru otevřela pitlane, využili toho skoro všichni piloti z čela závodu. Byl jsem rychle hotový a zastavil jsem u červeného světla, Kimi vedle mě. Pak jsem slyšel jen ránu, jak do něj vlétl Lewis,“ popisoval Kubica dění na konci boxové uličky. „Vlastně bych měl Lewisovi poděkovat, že si vybral Kimiho a ne mě,“ dodal se šibalským úsměvem na adresu britského pilota.

Stáj BMW už od loňské sezóny dává jasně najevo, že zkracuje náskok stájí Ferrari a McLaren, vedení týmu ale o premiérovém vítězství v seriálu hovořilo velmi opatrně. „Možná a kdyby“ ale přestalo v Kanadě platit a německá stáj může slavit rovnou double. „V Montrealu nám všechno nahrálo do karet. Hamiltona bych asi na trati nedostihl, výsledek ale tvoří i jiné faktory,“ podotkl Kubica.

Euforii polského pilota navíc podtrhl fakt, že se vyhoupl do čela průběžného pořadí mistrovství světa. „Dnešek je prostě fantastický pro celý tým, mou zemi i všechny fanoušky. A bylo by krásné, kdyby se mi podařilo uhájit první příčku až do posledního závodu sezóny,“ zasnil se Kubica. Do konce sezóny ale ještě zbývá jedenáct závodů...

Reklama

Související témata: