Hlavní obsah

Alonso: Silverstone ukáže, zda raději sezónu neodpískáme

PRAHA

Ani návrat Fernanda Alonsa nepomohl stáji Renault, aby se znovu protlačila mezi elitu formule 1. Tým ve světovém šampionátu paběrkuje a v Poháru konstruktérů se krčí s pouhými devíti body na sedmém místě. „Příští dva závody ukáží, zda nebude lepší letošní sezónu odepsat a soustředit se hlavně na vývoj vozu pro tu příští,“ lamentoval Alonso po Velké ceně Kanady, kde jeho tým opět nezískal ani bod.

Článek

Podle Alonsa by měl Renault při následujících závodech ve Francii a Velké Británii, kam se formule 1 vrátí ze zaoceánské mise v Kanadě, uplatnit několik vylepšení na monopostu R28, díky nimž by měl být konkurenceschopnější. „Uvidíme, co to s autem udělá. Možná to bude pro tyhle okruhy dobré,“ uvažoval dvojnásobný mistr světa. „V tenhle moment může i sebemenší krůček kupředu znamenat obrovský zisk,“ dodal s nadějí v hlase španělský pilot.

Současně je ale Alonso smířený s tím, že se ztrátu na konkurenci zmenšit nepodaří. „Nejpozději po závodě v Silverstonu budeme muset řešit, jak dál v letošní sezóně. Pokud to nebude dobré, tak bude lepší tento ročník odepsat a soustředit se na vývoj vozu pro příští sezónu. Je to těžké, ale nic jiného by nezbývalo,“ prohlásil.

Další přestup na obzoru?

Alonso měl po ročním intermezzu v týmu McLaren, kde neunesl konkurenci ze strany Lewise Hamiltona, vytáhnout Renault opět na vrchol, kde jej po dvou úspěšných sezónách zanechal. Briatoreho tým ale ani letos nedokáže soupeřit s vozy Ferrari, McLaren a BMW. Španělský pilot sice zahájil sezónu čtvrtým místem, v dalších šesti závodech ale dohromady posbíral pouhé čtyři body a nováček Nelson Piquet si dosud na konto nepřipsal ani bod.

Zmar francouzské stáje dokumentoval i poslední závod, v němž neprojel cílem ani jeden z pilotů. Alonso přitom sahal po slušném umístění, v 45. kole ale dostal smyk a naboural do bariéry. Pro Piqueta skončil podnik v Montrealu ve 40. kole. I proto zůstává Renault na sedmém místě Poháru konstruktérů a Alonso je v pořadí jezdců devátý.

V paddocku se už také šíří informace, že je španělský pilot v hledáčku týmu BMW-Sauber. Ten narozdíl od Renaultu v posledních dvou sezónách mocně dohání Ferrari i McLaren a v Kanadě mu Robert Kubica s Nickem Heidfeldem zajistili premiérové vítězství a double v jednom. Jednatřicetiletý Heidfeld ale z pozice týmové jedničky není tak úspěšný jako Kubica a proslýchá se, že právě šestadvacetiletý Alonso by jej mohl v příští sezóně nahradit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články