Hlavní obsah

Místní úřady v Melbourne už nechtějí formuli jedna

Závod mistrovství světa formule jedna v australském Melbourne přišel o podporu místních zastupitelů. Ti požádali vládu státu Victoria, aby se podniku na okruhu v Albert Parku vzdala. S organizátory světového šampionátu má australské dějiště smlouvu do roku 2010 a nad jeho další budoucností se vznáší otazník.

Článek

V Austrálii se Velká cena formule jedna jezdí 23 let, začínala v Adelaide a pak se přesunula do Melbourne. Tam z ní však v poslední době nejsou nijak nadšeni. "Po čtrnácti letech toho obyvatelé mají více než dost. Proč by měli trpět hlukem a nepohodlím kvůli automobilovému závodu, který loni přišel veřejnou pokladnu na 41,3 milionu australských dolarů?" prohlásila Janet Cribbesová, starostka města Port Phillip, které bezprostředně sousedí s Melbourne.

Náklady na pořádání závodu každým rokem stoupají. Navzdory ztrátám však vláda státu Victoria trvá na tom, že příjezd spousty fanoušků a velká publicita v médiích po celém světě znamenají ekonomický přínos.

Šéf formule jedna Bernie Ecclestone tlačí organizátory k nočnímu závodu, který by více vyhovoval televizním divákům v Evropě. Státní vláda však nehodlá požadavku na podnik za umělého osvětlení vyhovět.

Reklama

Související témata: