Hlavní obsah

Räikkönen chystá po dvou nezdarech útok na vítězství

MAGNY COURS

Mistr světa Kimi Räikkönen z Finska chystá po dvou závodech formule 1 bez bodového zisku útok na vítězství. Francouzskou Grand Prix na okruhu v Magny Cours chce vyhrát, aby se přiblížil k vedení v průběžném pořadí, kterému po vítězství v Kanadě překvapivě vévodí Polák Robert Kubica ze stáje BMW-Sauber.

Článek

Räikkönen je čtvrtý s pětatřiceti body a na Kubicu ztrácí sedm. O druhou pozici se v nečekaně vyrovnaném šampionátu přetahují se shodným ziskem 38 bodů Brit Lewis Hamilton z McLarenu a Bazilec Felipe Massa z Ferrari.

Charakteristika trati:
Délka trati: 4,411 km.
Délka závodu: 70 kol = 308,586 km.
Nejrychlejší kolo v závodu: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:15,377 min. = 210,669 km/h.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Fernando Alonso (Šp./Renault), 2004: 1:13,698 min. = 215,468 km/h.
Nejrychlejší závod: Michael Schumacher, 2004: 1:30:18,133 hod. = 205,035 km/h.
Vítězové předchozích tří závodů: 2005: Fernando Alonso, 2006: Michael Schumacher, 2007: Kimi Räikkönen (Fin./Ferrari).

Právě v Magny Cours loni Räikkönen vyhrál a zahájil svoji cestu k titulu. "Nepamatuji se, kdy jsem měl naposledy tak velký hlad po vítězství," nechal se slyšet finský závodník. "Poslední dva závody pro mě byly velkým zklamáním. Způsobily to nejrůznější problémy," vrátil se k předchozímu průběhu, který poznamenala i nezvyklá kolize s Hamiltonem v boxech v Kanadě.

Před tím zase pro změnu Fin narazil při Velké ceně Monaka do monopostu Adriana Sutila z týmu Force India. "Myslím si, že tentokrát všechno bude fungovat a půjde tak, jak má. Chci, aby letošní Velká cena v Magny-Cours proběhla stejně jako loni," uvedl Räikkönen.

Na Hamiltona měl vloni stejnou ztrátu

Loni měl ve stejné době manko na Hamiltona 26 bodů. "Právě tady jsem nastartoval útok na titul, tady pro mě loni vlastně začala sezóna. A to je přesně to, co potřebuji i tentokrát. Vyhrát po dvou nevydařených závodech," řekl. Osmadvacetiletý jezdec tvrdí, že trať vozům Ferrari vyhovuje. Pokud některý z pilotů týmu Ferrari vyhraje kvalifikaci, bude to pro stáj dvoustá pole position v historii. "Určitě naše auta budou mít na to, aby dosáhla maximálního výsledku," věřil.

Räikkönen ale nebude mít na růžích ustláno, v letošní sezoně jezdí hned několik pilotů na vítězství. Jeho týmový kolega Massa, který loni vyhrál ve Francii kvalifikaci, i vítěz minulého závodu Kubica, který pro svou stáj získal vůbec premiérové prvenství v historii týmu. "Všichni z jezdců, kteří jsou na špičce, budou chtít vyhrát," upozornil Kubica.

Nevýhodu bude mít jen třiadvacetiletý Hamilton, který za způsobenou nehodu v minulém závodu v Kanadě, kdy narazil zezadu do Räikkönena, klesne na startu o deset míst zpět. "Už jsem se s tím trestem a s tou situací vyrovnal. Rozhodně to nenaruší mou přípravu," ujistil Brit. "Prostě budu muset víc předjíždět," dodal s úsměvem.

Průběžné pořadí (po 7 z 18 závodů):
1. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 42 bodů, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 38, 3. Massa (Braz./Ferrari) 38, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 35, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 28, 6. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) 15.
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari 73, 2. BMW-Sauber 70, 3. McLaren-Mercedes 53, 4. Red Bull 21, 5. Toyota 17, 6. Williams 15, 7. Renault 9, 8. Honda 8, 9. Toro Rosso 7.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články