Hlavní obsah

Kimi mi dal pěkný dárek, rozplýval se Massa

MAGNY-COURS/PRAHA

Od startu Velké ceny Francie se oba vozy Ferrari vzdalovaly zbytku startovního pole. Pole position ze sobotní kvalifikace nejlépe využil Kimi Räikkönen, druhý kroužil Felipe Massa. Vše nasvědčovalo tomu, že závod takto skončí. Brazilec ale nakonec svého stájového kolegu, který se potýkal s problémy s výfukem, předjel a zvítězil. „Byl to pro mě hezký dárek,“ řekl po závodu Massa.

Článek

„Bylo to fantastické, tohle jsem nečekal,“ rozplýval se po závodě brazilský závodník. „Někdy potřebujete trochu štěstí,“ připomněl osudové 38. kolo, v němž začal Räikkönen nápadně zpomalovat. Toho Felipe Massa využil a svého stájového kolegu předjel. Vítěz byl nakonec rád, že Fin v závodě pokračoval. „Naštěstí mohl dokončit závod. Pro mě to byl ale hezký dárek,“ prohlásil dobře naladěný Brazilec.

Räikkönen hořekoval nad svým osudem. „Je to zklamání. Celý víkend jsem měl skvělé auto, vybojoval jsem si pole position, jasně jsem vedl závod a poté mě zabrzdily technické problémy,“ vyjmenovával třetí muž průběžného pořadí seriálu. „Na jedné straně jsem rád, že jsem závod dokončil a získal osm bodů, na té druhé mě ale mrzí, že jsem nevyhrál.“

Trulli na pódiu za Andersona

Třetím mužem závodu nebyl žádný pilot McLarenu, ani závodník stáje BMW-Sauber, ale Jarno Trulli z Toyoty, který pro svou stáj získal umístění na pódiu poprvé od Velké ceny Austrálie 2006. „Byl to velice náročný závod se skvělým výsledkem, který zakončil úžasný víkend celého týmu,“ těšilo italského jezdce, jenž byl rád, že se úspěšný výsledek stáji povedl právě ve Francii.

Před několika dny totiž zahynul bývalý šéf stáje Ove Anderson a Toyota bojovala i na počest jeho památky. „Bojovali jsme opravdu tvrdě, protože jsme chtěli uctít památku Ove Andersona, který udělal pro naši stáj hrozně moc,“ řekl na tiskové konferenci po závodě Trulli.

Italský veterán musel svou třetí příčku hájit zejména v závěrečném kole, v němž na něj dotíral Fin Heikki Kovalainen. Na první pohled tuhý souboj ale italský jezdec ustál a vyšel z něho jako vítěz. Kovalainen se totiž nevešel do následné šikany a na Trulliho ztratil. „Nemyslím si, že bychom se vzájemně dotkli. Jeli jsme prostě kolo na kolo,“ odmítl spekulace Trulli.

Reklama

Související témata: