Hlavní obsah

Bojovník Trulli nalil do Toyoty nové sebevědomí

Radek MalinaPrávo

Patří k nejmovitějším stájím ve světě formule 1. Milióny investuje do vývoje vozů, její jezdci mají perfektní podmínky. Přesto tým Toyota čekal více než dva roky na stupně vítězů. Až v neděli ve Francii Ital Jarno Trulli dojel třetí a ukončil martyrium nezdarů.

Článek

„Jarno odvedl fenomenální výkon,“ rozplýval se John Howett, prezident stáje. „Je to významný den pro všechny v Toyotě,“ dmul se pýchou nad výkonem týmové jedničky.

Trulli vyrazil do závodu ze čtvrtého místa. I v minulosti zvládal kvalifikace skvěle, ale v závodě pak nedokázal pozici uhájit. Naposledy byl na stupních vítězů před třemi lety. Tentokrát zvládl skvěle start. A postupně odrážel útoky Alonsa, Kovalainena, nepřišel si na něj ani polský zázrak Kubica. „Držel jsem vysoké tempo a musel tvrdě bojovat,“ líčil po boji.

Vpřed ho hnala nejen touha ukončit čekání týmu i své osobní na stupně vítězů. Jel i pro nedávno tragicky zesnulého Oveho Anderssona, bývalého šéfa týmu. „Chtěl jsem uspět kvůli němu,“ vyprávěl krátce poté, co s trofejí za třetí místo na stupních vítězů kynul k nebesům.

Slýchal, že ve 34letech letech do F1 nepatří

Chtěl však dát za vyučenou i všem pochybovačům a posměváčkům. Pořád slýchal, že ve čtyřiatřiceti letech už do světa F1 nepatří. „Bylo mým cílem ukázat lidem, že se pletou, když říkají, že nejsem silný v závodech, ale jen v kvalifikaci,“ poznamenal rodák z Pescary.

Za Toyotu jezdí čtvrtou sezónu. V té první byl v červeno-bílém monopostu 7. za 43 bodů. „Tehdy jsme měli velmi konkurenceschopné auto. Bylo snazší bojovat o stupně vítězů,“ vzpomínal na rok 2005. Ale potom to bylo trápení. Dvanácté místo za 15 bodů v roce 2006, pak pouhých 8 bodů a 13. místo. „Někdy jsem měl smůlu,“ glosoval zlý rok 2007.

V roce 2005 podlehl ataku Barrichella

V neděli se zejména v závěru o třetí místo zase strachoval, Kovalainen útočil hodně tvrdě. Trulli si vybavil rok 2005, když pár metrů před cílem právě v Magny Cours podlehl ataku Barrichella. „Tentokrát jsem byl zřejmě ještě pomalejší než tehdy, ale jsem bojovník a nechtěl jsem se vzdát,“ pronesl Trulli po své taktické a neústupné jízdě.

Jeho výkon dodal týmu velké sebevědomí. „Dokázali jsme v celém závodě držet vysoké tempo, skvěle vyšly zastávky v boxech. Získali jsme motivaci a sílu do další práce. Cítím, že se posouváme vpřed, a to je důležité,“ burcoval Trulli po dobrém výsledku celou Toyotu.

Reklama