Hlavní obsah

FIA chce šetřit s benzínem a snížit rozpočty stájí F1 na polovinu

SILVERSTONE

Formuli 1 možná čekají velké změny. Mezinárodní automobilová federace FIA chce totiž od roku 2011 snížit rozpočty stájí na polovinu a také výrazně omezit spotřebu benzínu. Podle FIA jsou změny nezbytné proto, aby se ve formuli začalo závodit a šanci na vítězství měly i menší stáje.

Článek

"Většina stájí zaměstnává v továrnách až tisíc lidí, a to všechno jen kvůli tomu, aby do závodu postavily dva vozy. To je naprosto neakceptovatelné, zejména ve chvíli, kdy většina z nich má na trhu potíže," citovala agentura AP prezidenta FIA Maxe Mosleyho, který požádal týmy formule 1, aby návrhy na změny odhlasovaly, aby se na nich v nejbližších třech měsících mohlo začít pracovat.

Mezi změny má například patřit šetrnější nakládání s benzínem a stáje poskytující svou technologii jiným týmům by tak měly podle nových regulí činit za příznivější ceny.

"V souvislosti s celosvětovými energetickými problémy nemůže stát formule 1 stranou. Ideálem je velmi odvážné snížení spotřeby benzínu o 50 procent do roku 2015, aniž by to ovlivnilo rychlost vozů," prohlásil Mosley v narážce na motory formulí, které dosahují spotřeby litru benzinu na jeden kilometr. "Chtěli bychom, aby stáje při vývoji technologií mysleli i na zlepšování automobilů obecně a nezaměřovali se jen na formuli," dodal.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint