Hlavní obsah

Ohavné! Vandalové poničili Petersonův hrob

Opovrženíhodný čin řeší švédská policie! Neznámí chuligáni zdevastovali v Örebro hrob Ronnieho Petersona, švédské legendy formule 1, která zemřela v roce 1978 v pouhých 34 letech. V místě posledního odpočinku dvojnásobného vicemistra světa vyvrátili náhrobek a poničili ještě další tři hroby.

Foto: Sport.cz

Švédský pilot Ronnie Peterson v kokpitu Lotusu.

Článek

Obyvatelé města a závodníkova rodiště jsou zděšeni, závodníkova dcera Nina Kennedyová v slzách. „Jsem v šoku, je to prostě hrozné," svěřila se tamním médiím. V Petersonově hrobě jsou uloženy i ostatky jeho rodičů a také manželky Barbrö, která se s tragickým odchodem svého muže nedokázala vyrovnat a o několik let později spáchala sebevraždu.

Policie po neznámých výtržnících pátrá, k dispozici údajně má i záznamy z kamer ze hřbitova Almby.

Blonďatý pilot, známý pod přezdívkou „Super Švéd", absolvoval v 70. letech minulého století ve světovém šampionátu vozů formule 1 celkem 123 Velkých cen a deset z nich vyhrál. Závodil za týmy March, Tyrrell a Lotus a dvakrát, v letech 1971 a 1978, skončil v MS na druhém místě.

Poslední GP absolvoval 10. září 1978 v italské Monze. Krátce po startu došlo k havárii několika vozů a Petersonův Lotus po nárazu začal hořet. Švéd utrpěl zlomeninu nohy a o pár hodin později zemřel v milánské nemocnici na plicní embolii. Při pohřbu nesli jeho rakev také Niki Lauda, James Hunt, Jody Scheckter a Emerson Fittipaldi.

Reklama

Související témata: