Hlavní obsah

F1 má netradiční nápad k zachování důstojného kalendáře. Spekuluje se i o zajímavém oživení

Jedním z netradičních nápadů na zachování důstojného kalendáře mistrovství světa formule 1 je konání více závodů na jednom okruhu. V takovém případě by se nabízel zejména britský Silverstone, v jehož blízkém či vzdálenějším okolí má řada týmů zázemí, a tamní pořadatelé jsou takovému řešení i otevřeni. Pro oživení se spekuluje i o tom, že případný druhý závod na stejné trati by se mohl jet proti obvyklému směru jízdy.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Lewis Hamilton - ilustrační foto.

Článek

"Jsme připraveni spolupracovat (s formulí 1) na jakékoliv myslitelné variantě, o které by vedení bylo přesvědčeno, že by byla v nejlepším zájmu šampionátu," řekl televizi Sky Sports News šéf okruhu v Silverstonu Stuart Pringle. "Kdybychom mohli takto pomoci, bylo by nám ctí. Uděláme, co bude třeba," řekl.

Možnost uspořádání dvou závodů v sezoně právě v Silverstonu považuje za dobře proveditelnou. "Většina týmů je od trati vzdálená, co by kamenem dohodil. Operativně by to tedy nebylo komplikované," konstatoval. "Máme infrastrukturu a členové týmu by z velké části mohli večer spát ve svých postelích," dodal.

A za nesmysl nepovažuje ani variantu se závodem v opačném směru, který by znamenal zpestření programu a zvýšené nároky na jezdce a týmy. "Tak hloupá ta myšlenka vůbec není," řekl. Problém ale přece jen vidí v tom, že okruh nemá na jízdu v protisměru licenci. "Ale tohle je výjimečná doba a myslím, že by to mohlo vést k výjimečným rozhodnutím. Nic není vyloučeno," prohlásil.

Britská Grand Prix má v aktuálním kalendáři vyhrazený termín 19. července. Nejbližším závodem je nyní Velká cena Kanady 14. června, ale je spíše nepravděpodobné, že v Montrealu mistrovství světa skutečně odstartuje. Kvůli pandemii bylo dosud odloženo či zrušeno osm závodů, provizorní kalendář nyní obsahuje 14 Velkých cen. Vedení F1 si přeje uskutečnit 15 až 18 závodů a uvažuje se kvůli tomu například s prodloužením sezony až do ledna, zhuštěním závodů či zkrácením soutěžních víkendů ze tří dnů na dva.

Reklama

Související témata: