Hlavní obsah

Formule 1 uvažuje o záchraně sezony Velkými cenami bez diváků

Londýn

Formule 1 chce zachránit sezonu, jež kvůli pandemii koronaviru přišla zatím o úvodních osm Velkých cen, závody bez diváků. Podle BBC o této možnosti jednalo vedení šampionátu se šéfy týmů a prezidentem Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeanem Todtem.

Foto: Sport.cz

Monopost Red Bullu - ilustrační foto.

Článek

Šéfové F1 doufají, že by se situace s nemocí Covid-19 mohla v létě zlepšit a v červenci či srpnu by tak bylo možné v Evropě uspořádat při dodržení hygienických podmínek závody před prázdnými tribunami. Jako ideální se pro začátek jeví Velká cena Británie na okruhu v Silverstonu, v jehož okolí má sedm z deseti stájí své základny.

Prozatím zástupci FIA oznámili prodloužení přesunuté "letní pauzy" o další dva týdny. Představitelé komise F1, Světové rady motorsportu a všech stájí se shodli na protažení tradiční dvoutýdenní srpnové přestávky, která byla přesunuta na současnou nucenou pauzu, z aktuálních 21 na 35 dní.

Sezona formule 1 měla odstartovat v polovině března, ale úvodní závod v Austrálii byl stejně jako Velká cena Monaka zrušen. Dalších šest Grand Prix bylo odloženo a podle provizorního kalendáře je nejbližším závodem na programu Velká cena Kanady 14. června.

Kvůli výpadkům příjmů z letošní sezony už týmy sáhly k úsporným opatřením. Místo již dříve schváleného omezení rozpočtu na příští rok ve výši 175 milionů dolarů se dohodly na snížení na 150 milionů dolarů. Některé stáje dokonce navrhovaly jít jen na 125 milionů dolarů, s tím ale podle médií nesouhlasili lídři šampionátu Mercedes, Ferrari a Red Bull.

Šetří také organizátoři formule 1. Vedení seriálu se usneslo na snížení mezd minimálně o 20 procent, přičemž u šéfa F1 Chase Careyho by mělo jít o výrazně vyšší procento. Řadoví zaměstnanci byli posláni na nucenou dovolenou a budou pobírat 80 procent platu od státu.

Reklama

Související témata: