Hlavní obsah

Stáje formule 1 zastřeší nová organizace

PRAHA

Šéfové deseti stájí formule 1 se během úterní schůzky v sídle týmu Ferrari v Maranellu domluvili na vytvoření nové asociace. Ta má v budoucnu zastřešit komunikaci s Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a managementem F1. Jednání v Itálii se zúčastnili také šéf seriálu Bernie Ecclestone a Donald McKenzie ze společnosti CVC, která vlastní komerční práva na F1.

Článek

Mítink formulových bossů byl svolán na základě výzvy prezidenta FIA Maxe Mosleyho, který požádal stáje o návrhy na úpravu pravidel s ohledem na plánované snižování výdajů, ale současně zkvalitňování závodů královské kategorie. Z tohoto popudu se v Maranellu sešli šéfové všech stájí, které v současnosti jezdí světový šampionát.

Při absenci Mosleyho se čelní představitelé týmů dohodli na založení Asociace týmů formule 1 (Formula One Teams Association, FOTA). „Setkání všech týmů formule 1 za účasti Bernieho Ecclestona a Donalda McKenzieho bylo velice konstruktivní. Stáje se jednoznačně shodly na založení asociace, která bude společně s FIA a managementem F1 pracovat na úpravách pravidel a komerčních podmínek. Tím bude vytvořen rámec pro zajištění dynamiky a posílení pozice formule 1,“ shrnula v tiskovém výsledky schůzky „hostitelská“ stáj Ferrari.

Podle zpráv z Maranella proběhla schůzka v mimořádně přátelksém duchu a jen Bernie Ecclestone si postěžoval, že se setkání nezúčastnil i Mosley. „Představitelé stájí jeho absenci cítí tak, jako by pro formuli 1 chyběl koncept. Týmy se cítí odstrčené,“ postěžoval si šéf  F1 v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport.

Reklama

Související témata: