Hlavní obsah

V boxech jsem udělal chybu, sypal si popel na hlavu Räikkönen

PRAHA/VALENCIE

Jako by toho nebylo málo. Úřadující mistr světa formule 1 Kimi Räikkönen se ani při nedělní Velké ceně Evropy na městském okruhu ve Valencii nedočkal vítězství, na které čeká už od konce dubna, a závod předčasně ukončil po explozi motoru. A k tomu málem přizabil mechanika stáje Ferrari, kterého přejel při zastávce v boxech.

Článek

„Rozhodně jsem neprožil takový víkend, jaký jsem si představoval,“ utrousil Räikkönen po nepovedeném závodě, který pro něj skončil jedenáct kol před cílem.

Ještě před tím se ale osmadvacetiletý Fin postaral o největší vzrušení při jinak vcelku neatraktivní Velké ceně. Nedočkavý Räikkönen při zastávce v boxech šlápl na plyn ještě v okamžiku, kdy byl k jeho monopostu připojen přívod paliva, a pohyb hadice srazil mechanika Pietra Timpiniho přímo pod kola jeho vozu. "Chyboval jsem a vyjel dřív, než jsem měl," přiznal s uzarděním Ledový muž. "Pietro naštěstí není vážně zraněný a já věřím, že bude brzy v naprostém pořádku,“ vzkázal finský pilot Timpinimu, který z incidentu vyvázl se zlomeným prstem na noze.

Räikkönen po nehodě v boxech jezdil na šestém místě, zisk alespoň několika bodů mu ale nebyl souzen. Podobně jako jeho týmového parťáka Felipeho Massu před třemi týdny na Hungaroringu jej totiž zradil motor. „Nevím, co přesně se stalo. Možná jde o podobný problém, který připravil Felipeho o vítězství v Maďarsku. Tým musí celou věc prošetřit,“ uvedl vítěz dvou letošních Velkých cen.

Finský pilot po dvanácti odjetých závodech figuruje na třetím místě průběžného pořadí mistrovství světa. Na lídra šampionátu Lewise Hamiltona ze stáje McLaren ztrácí třináct bodů, od druhého Massy má odstup sedm bodů. „I když není všechno pozitivní, tak nemám strach, že bych byl ze hry o titul. Do konce sezóny zbývá šest závodů, to je šedesát bodů, které se dají posbírat. Situace v pořadí MS se může změnit jako mávnutím kouzelného proutku,“ míní vítěz sedmnácti závodů formule 1.

Sám ale ví, že třeba ve srovnání s Massou letos pokulhává. Brazilec dokázal vyhrát čtyři závody a v osmi případech předčil svého stájového kolegu v kvalifikaci. „Je jasné, že útok na titul nebude nic jednoduchého. A je jasné, že bez vítězství to nepůjde. Uvidíme, co přinese příští závod v Belgii,“ dodal Räikkönen. Třináctý podnik letošního MS se jede na okruhu ve Spa-Francorchamps 7. září a Fin bude obhajovat loňský triumf.

Reklama

Související témata: