Hlavní obsah

Hamilton: Modlil jsem se, aby začalo pršet

PRAHA/SPA

Dvaačtyřicet kol na okruhu Spa-Francorchamps si Lewis Hamilton za volantem svého mclarenu přál, aby se na trať snesl déšť. Přání lídra světového šampionátu se nakonec v předposledním okruhu splnilo a britský pilot se dokázal v závěru třináctého závodu mistrovství světa dostat po ostrém souboji s Finem Räikkönenem ze stáje Ferrari do čela.

Článek

Hamilton si na startu pohlídal pole position, ve druhém kole ale neustál atak ze strany Räikkönena a Fin se dostal do vedení, které držel i po dvou zastávkách v boxech. Závěr závodu ale přinesl nevídané drama: Hamilton se na Räikkönena dotáhl a v ostrém souboji se v začínajícím dešti dostal do čela.

„Závěr byl neuvěřitelný. Kimi měl po druhé zastávce v boxech velký náskok, snažil jsem se na něj dotáhnout. Modlil jsem se, aby začalo pršet. Věděl jsem, že si s deštěm poradím. A skutečně se mi to splnilo. V závěru jsme oba chybovali a dostali se mimo trať, Kimi měl ale větší problémy udržet vůz na suchých pneumatikách ve stopě a nakonec skončil ve zdi,“ komentoval Hamilton závěr závodu na tiskové konferenci.

Havárie finského pilota přihrála druhou příčku do náruče druhého pilota stáje Ferrari Felipeho Massy. „Hned na startu jsem chyboval, myslel jsem, že trať je víc mokrá než doopravdy byla a Kimi mě předjel. Pak jsem se soustředil na hlídání třetí pozice, věděl jsem, že Kimiho a Lewise nedoženu. Druhé místo mi nakonec spadlo do klína, závěr jsem jel v dešti co neopatrněji, abych nepřišel o osm bodů,“ doplnil brazilský pilot, který v průběžném pořadí MS ztratil na Hamiltona dva body a nyní má na kontě 72 bodů, zatímco britský jezdec o osm víc.

Geniální tah předvedl tým BMW s Nickem Heidfeldem, který v předposledním okruhu vyměnil pneumatiky a během posledního kola za sebou nechal s největší opatrností jedoucí soupeře. „Dvě kola před cílem jsem přezul na mokré pneumatiky a to mi pomohlo ke třetímu místu. Předjížděl jsem jednoho soupeře za druhým,“ pochvaloval si německý pilot, který si v Belgii dojel pro jedenácté pódium v kariéře.

Reklama

Související témata: