Hlavní obsah

Autobusová zastávka mně výhodu nepřinesla, hájí se Hamilton

SPA/PRAHA

Hamilton se cítí po nedělní Velké ceně Belgie F1 ve Spa ukřivděný. Jeho britská stáj McLaren ještě víc, o dalším hráči Mercedesu, jehož se pětadvacetisekundová penalizace nejprve vítězného a poté sesazeného britského pilota rovněž dotkla, ani nemluvě. Všichni tvrdí, že Hamiltonův manévr v „autobusové zastávce“ byl v pořádku a i proto se McLaren proti verdiktu traťových komisařů odvolal.

Článek

Předmětem sváru se stala šikana „Bus stop“ a manévr, k němuž v ní došlo. Kimi Räikkönen a Lewis Hamilton se do ní vřítili společně, ale britský pilot jezdící do té doby na druhém místě byl rychlejší. „Nechal jsem mu dostatek místa, jenže on držel nohu na plynu příliš dlouho. Musel jsem proto mimo trať, abych zabránil kolizi, k níž by jinak došlo,“ vysvětloval Hamilton svůj manévr, při němž si cestu zkrátil a dostal se před soupeře.

Hned si ovšem uvědomil, k čemu došlo a že by ho mohla postihnout penalizace, takže okamžitě Räikkönena pustil férově před sebe. „A to jsem přitom byl v zatáčce první a navíc neměl z manévru žádnou výhodu,“ hájil se a pustil se do traťových komisařů. „Všechno bylo v rámci pravidel, ale stewarti přesto svévolně zamíchali kartami. Jako ostatně už několikrát,“ čertil se Hamilton. V následující ostré zatáčce La Source se totiž před Fina dostal zcela regulérně, jenže nic platné mu to nebylo. Po závodě schytal  pětadvacetisekundovou penalizace a přišel o vítězství.

„Žádnou výhodu v autobusové zastávce nezískal, byl to čistý a fairový souboj,“ hájil svého pilota víceprezident Mercedes-Benz Motorsport Norbert Haug.

„Využil toho, že náš monopost má na mokru daleko lepší jízdní vlastnosti, než vozy konkurence. V Bus-stop šikaně se to ukázalo, v další zatáčce La Source, kde se Hamilton dostal před Räikkönena zcela regulérně, rovněž. Proto jsme se odvolali,“ zdůvodňoval šéf McLarenu Ron Dennis, proč jeho stáj vznesla proti Hamiltonově penalizaci a jeho sesazení z první příčky protest.

Konkurenční Ferrari se k přestřelce a odvolání konkurenční stáje zatím nevyjadřuje. „Závod skončí až v momentě, kdy jsou oficiální výsledky potvrzeny,“ odráží veškeré dotazy šéf Ferrari Strefan Domenicali.

Reklama

Související témata: