Hlavní obsah

Verdikt komisařů šokoval ve Spa všechny, říká formulový expert Pavel Turek

Šok z rozhodnutí traťových komisařů, kteří dodatečnou penalizací připravili v neděli Lewise Hamiltona o vítězství ve Velké ceně Belgie vozů formule 1, si na vlastní kůži na okruhu Spa-Francorchamps prožil formulový expert a televizní komentátor Pavel Turek. „Většina lidí tenhle verdikt prostě nepřijala,“ řekl Turek pro Sport.cz.

Článek

„Dvě hodiny po závodě, kdy padlo rozhodnutí o penalizaci Lewise Hamiltona, jsem se pohyboval mezi novináři a místností to jen zašumělo. Většina lidí tenhle verdikt prostě nepřijala. Lewis byl na rovince za šikanou o celou délku vozu za Kimim a později ho předjel regulérně,“ je přesvědčen Turek.

Pětadvacetisekundová penalizace, po níž se Hamilton propadl ve výsledcích z prvního na třetí místo a získal tak o čtyři body méně, vyšla od traťových komisařů Nicholase Deschauxe z Francie, Keňana Surindera Thatthiho a Belgičana Yvese Bacquelaina. Deschaux je šéf francouzské motoristické federace, Thatthi předseda Motoristické konfederace afrických států a Bacquelaine šéf Společnosti na podporu okruhu Spa-Francorchamps.

Právě výběr komisařů je podle Turka ošemetnou záležitostí. „Shodou okolností jsem se v den závodu bavil při obědě o systému nasazování komisařů s Alexandrem Wurzem z týmu Honda. Formuli 1 by zřejmě prospělo, kdyby byla vyhrazená určitá skupina lidí-profesionálů, kteří by se v průběhu šampionátu při závodech střídali. Rozhodnutí by pak měla zcela jistě vyšší váhu než za současného stavu. Výběr není vázán na odbornost, nikde není psáno, že komisař musí mít na kontě tolik a tolik závodů nižší kategorie. Jde jen o to, aby zastupoval národní motoristickou asociaci,“ podotkl Turek.

Rozhodnutí komisařů v Belgii zahýbalo veřejností jen dva týdny poté, co při závodu ve Valencii vyvázl Felipe Massa ze stáje Ferrari po incidentu v boxech bez penalizace jen s pokutou a mohl tak slavit triumf. Ve Spa brazilskému jezdci k vítězství pomohla penalizace Hamiltona... „Formule 1 je obrovský byznys, pohybuje se kolem ní velké množství zájmových skupin, úspěchu se podřizuje takřka vše. Lze se jen dohadovat, zda rozhodnutí vyšlo od komisařů, nebo byl podán pokyn odněkud shora. Každopádně jsme ale byli už podruhé svědky podivného rozhodnutí,“ dodal český formulový expert.

Reklama

Související témata: