Hlavní obsah

Penalizace Hamiltona pobouřila svět formule 1

PRAHA

Šokující, skandální, kontroverzní. Mnohé přívlastky si vysloužil verdikt komisařů nedělního závodu mistrovství světa vozů formule 1 v Belgii, kteří po skončení závodu rozhodli o 25sekundové penalizaci pilota stáje McLaren Lewise Hamiltona. Britský jezdec tak přišel ve Spa o vítězství a spadl na třetí místo.

Foto: www.schlegelmilch.com

Niki Lauda nijak neskrýval nespokojenost s verdiktem komisařů ve Spa.

Článek

Jako jeden z prvních vyjádřil pobouření nad rozhodnutím komisařů trojnásobný mistr světa a bývalý pilot stáje Ferrari Niki Lauda. „Tohle je nejhorší rozhodnutí v historii formule 1. Takhle zvrácený verdikt jsem ještě neviděl. Je zcela nemyslitelné, aby tři bafuňáři takovým způsobem ovlivňovali seriál mistrovství světa,“ čertila se někdejší hvězda F1 při rozhovoru pro agenturu Reuters.

Politiku vedení seriálu odsoudil také Anthony Hamilton, otec Lewise. „Rozhodnutím komisařů jsme se cítili několikrát poškozeni, ale tentokrát si myslím, že Lewis jednal korektně. Zachoval se s ohledem na bezpečnost, musel uhnout mimo trať, aby se vyhnul kolizi s Kimim. Pak nechal svému soupeři možnost vrátit se do čela a až poté jej předjel. Tohle je přece formule 1! Tak chtějí, aby se závodilo nebo jen kroužilo po trati?“ uvedl Hamilton pro britský list The Times.

Podobně reagoval i britský tisk. "Místo oslav jednoho z největších duelů v novodobé historii se z formule 1 opět šíří ten starý zápach," napsal Daily Mirror. Hamilton se totiž ve Spa dlouho z vítězství neradoval. Komisaři mu dali za vinu, že si v dramatickém závěru zkrátil trať v šikaně při pokusu o předjetí v té době vedoucího Kimiho Räikkönena. Vzápětí však finského soupeře evidentně pustil před sebe, a při dalším útoku ho znovu předjel. Kritici komisařům vyčítají, že incident tak neměl žádný vliv na konečné pořadí.

Formule 1 se tak podobně jako loni dostává do nejistoty. V minulé sezóně opouštěli diváci poslední závod v Brazílii, aniž kvůli nedořešeným protestům věděli, kdo je celkovým vítězem. Teď se situace může opakovat, protože případné odvolání McLarenu se bude řešit až po nedělní Velké ceně Itálie v Monze. A to už může být místo Hamiltona v čele seriálu Felipe Massa.

Reklama

Související témata: