Hlavní obsah

Hamilton byl potrestán oprávněně, shodují se Räikkönen, Massa i Trulli

Zatímco většina fanoušků formule 1 považuje penalizaci pilota stáje McLaren Lewise Hamiltona po Velké ceně Belgie za neoprávněnou, někteří soupeři britského jezdce soudí pravý opak. O správnosti trestu pro Hamiltona nepochybují podle očekávání Kimi Räikkönen a Felipe Massa z týmu Ferrari či Fernando Alonso ze stáje Renault nebo Jarno Trulli z Toyoty.

Článek

„Jsou pravidla, která omezují zkracování zatáček a výhody z toho plynoucí. Nevím, co k tomu lze ještě dodat,“ krčil rameny Räikkönen, který byl spolu s Hamiltonem aktérem tolik diskutovaného souboje. Aby se vyhnul kolizi při pokusu o předjetí svého finského soupeře, byl pilot stáje McLaren donucen vyjet z tratě v šikaně zvané „Bus stop“, čímž si zkrátil cestu  a na cílové rovince okruhu ve Spa byl dřív než Räikkönen. Hamilton pak svého rivala pustil před sebe a předjel ho až na konci cílového prostoru. Podle komisařů si ale zkrácením šikany vypracoval lepší výchozí podmínky pro následný útok.

„Podle mého názoru se Hamilton dostal zkrácením šikany do jasné výhody. Pokud by jel stejně jako Kimi po trati, neměl by tolik rychlosti, aby monopost Ferrari předjel,“ nechal se slyšet v italském listu Gazzetta dello Sport Trulli.

Podle Massy bylo od britského mladíka „příliš optimistické“ zaútočit na Räikkönena tak brzy po zkrácení šikany. „Je jasné, že se každý, kdo si zkrátí zatáčku, musí vrátit do výchozí pozice, aby nemohl těžit z výhodnějšího postavení. Kdyby Lewis projel šikanu správně, nikdy by Kimiho na té rovince tak snadno nepředjel,“ uvedl brazilský pilot na svých internetových stránkách.

Alonso je naproti tomu přesvědčen, že proti rozhodnutí komisařů nemá smysl bojovat. „Ať chcete nebo ne, nakonec je jejich rozhodnutí pokaždé správné,“ uvedl s hořkým podtextem dvojnásobný mistr světa v rozhovoru pro španělskou rozhlasovou stanici Cadena SER.

Reklama

Související témata: