Hlavní obsah

Piloti F1 chtějí před Velkou cenu Itálie jasný výklad pravidel

Jezdci formule 1 chtějí před víkendovou Velkou cenu Itálie na okruhu v Monze, aby jim byla jasně vyložena pravidla, podle nichž se mají v mistrovství světa řídit. Reagovali tak na sporné potrestání Lewise Hamiltona za vyjetí z trati v minulém závodu v belgickém Spa, kvůli kterému britský pilot McLarenu přišel o vítězství a skončil třetí.

David Coluthard se svým monopostem v Bratislavě

Článek

"Na schůzce jezdců budeme chtít výklad pravidel a podmínek, za kterých jezdíme. Pak se konečně pohneme trochu dopředu," prohlásil zkušený britský jezdec David Coulthard ze stáje Red Bull.

Hamilton se při manévru vyhýbal finskému mistrovi světa Kimimu Räikkönenovi z Ferrari, trať si zkrátil a svého soupeře předjel. Vzápětí ho však před sebe pustil. Až dlouho po závodě za to dostal trest 25 sekund a klesl ve výsledkové listině. Závod vyhrál Brazilec Felipe Massa z Ferrari, který na Hamiltona v celkovém pořadí ztrácí už jen dva body.

Zásah komisařů do výsledků závodu popudil fanoušky a vyvolal velkou diskusi. Stáj McLaren se proti trestu odvolala a případ bude projednávat mezinárodní federace FIA. "Všichni chtějí ve formuli vzrušení, předjíždění a osobnosti a zatím se jedná proti tomu," řekl Coulthard.

Pravidla přitom hovoří jasně. Když si někdo zkrátí zatáčku a získá tím výhodu, musí se vrátit zpět na svou původní pozici. "V případu Lewise se tak stalo. Navíc přece opět nezaútočil hned v další zatáčce," uvedl Ital Jarno Trulli z Toyoty.

Ne všichni jezdci však mají stejný názor. "Před tím manévrem nebyl tak blízko Kimimu, takže získal výhodu," mínil Němec Nico Rosberg z Wiliamsu. "Přesto si myslím, že trest byl příliš přísný," dodal.

Reklama