Hlavní obsah

F1: Boxy týmů vyplavila při tréninku v Monze průtrž mračen

MONZA

Košťata v rukou mechaniků týmů formule 1, to se hned tak nevidí. V pátek kolem poledne ale kmitali v Monze jak podlahové kosmetičky a vyháněli z boxů vodu, která se do nich při průtrži mračen valila doslova ze všech směrů. Kanály ji nestačily pobrat. „Tak tohle jsem hodně dlouho neviděl,“ konstatoval během tréninku na další závod F1 - Velkou cenu Itálie - veterán David Coulthad.

Článek

Ve druhé polovině prvního pátečního tréninku obloha nad Královským parkem v Monze u Milána zčernala a během pěti minut se trať změnila v bazén, v němž měli jezdci jediný cíl - doplížit se v pořádku do boxů. Místo motorů hřměly nad okruhem hromy a oblohu nasvěcovaly blesky. Sportovní komisaři nechali ihned vyvěsit červené vlajky a trať zavřeli.

Když se průtrž mračen změnila v déšť, vyjely na trať traktory s fukary, jimiž se pořadatelé snažili dostat vodu pryč. Marně. Odpolední trénink přesto začal na čas, protože mraky nad Monzou se jako zázrakem roztrhaly a asfalt pod slunečními paprsky začal rychle osychat, takže se jezdily výrazně rychlejší časy.

V sobotu brífink o pravidlech 

Jezdci se stihli dohodnout s vedením FIA, že na pravidelném sobotním brífinku jim představitelé Mezinárodní motoristické federace jasně řeknou, co mohou, a co ne. O penalizaci Lewise Hamiltona ve Spa se hovořilo i v Monze. Jezdecký tábor nebyl zcela jednotný. Kromě obou jezdců Ferrari se k penalizaci přiklonil i Coulthard...

„Zkrátil si trať. Ale je třeba, aby FIA jasně deklarovala, co se smí a co ne,“ konstatoval Skot. „Trest byl přísný, nebylo to jednoznačné. Hamilton se vrátil na svoji pozici, pak znovu zaútočil,“ nabídl opačný názor Jarno Trulli z Toyoty.

Ferrari jen naznačilo

I když vedení Ferrari stále nechce říct, kdo bude po zbytek sezóny jedničkou, ledacos naznačila oficiální informace, kterou novináři dostali těsně před odpoledním tréninkem: „Ferrari se dohodlo s Kimi Räikkönenem na prodloužení smlouvy do konce sezóny 2010.“ Obhájce titulu tedy není pět závodů před koncem sezóny zdaleka odepisován.“

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace