Hlavní obsah

Nejrychlejší vinař Trulli Toyotě věří

MONZA

Jednička týmu Toyota Jarno Trulli (34) usedá do cockpitů nejrychlejších automobilů F1 už dvanáct let. Koncem září v Singapuru pojede svůj 200. závod kariéry. Zatím má na kontě jedno vítězství z Monaka 2004 a sedm dalších umístění na stupních vítězů, tím posledním je třetí místo z letošního června ve Francii.

Článek

„Vždycky můžete být lepší, ale já jsem zatím s letošní sezónou spokojený. Celý tým Toyota odvádí výbornou práci. Neustále se zlepšujeme a máme konkurenceschopný vůz. Naším cílem je udržení čtvrtého místa v Poháru konstruktérů. Pro mne by bylo úspěchem sedmé místo mezi jezdci, i když bych chtěl překonat šestou příčku z roku 2004. Cítím se jezdecky velmi dobře a pokud půjdeme v Toyotě touto cestou, máme před sebou dobrou perspektivu pro příští sezónu,“ říkal s úsměvem vždy dobře naložený Ital s tím, že Toyotě a její perspektivě věří.

Říkalo se o něm, že je schopen zajet jedno excelentní kolo v závodě, ale nikdy neudrží vysokou koncentraci a rychlost po celé GP. „Hodně jsme na tom zapracovali s mým lékařem. Nejenže velmi tvrdě pracuji na svojí fyzické kondici, ale věnuji se i duševním cvičením, což je ohromná věc. Lépe se tak koncentruji na závod a na výsledcích je to vidět. Letos mohly být ještě lepší, ale několikrát mě o body připravila smůlu. To však k závodění patří,“ prozradil příčiny svého zlepšení Trulli.

Je nejrychlejším vinařem na planetě

I když na stupních vítězů není pravidelným hostem, jeden primát mu hned tak někdo nevezme. Určitě je nejrychlejším vinařem na této planetě. Vlastní vinici a rok od roku rozšiřuje teritoria, kam přicházejí velmi kvalitní vína, nesoucí jeho jméno. „Dobré víno mám rád, proto jsem se rozhodl věnovat vinařství. Zatím mu nemohu dát tolik, kolik bych si přál, ale až skončím se závoděním, určitě se téhle krásné práci věnuji mnohem víc,“ přiznal.

Svoje jméno a bohaté zkušenosti vložil i do vývoje a stavby motokár. „Mám dva syny a nebudu jim bránit, pokud se vydají v mých stopách. I proto se věnuji motokárám. Zájmů mám hodně, ale celé to je o tom, umět si správně naplánovat volný čas. Mám hodně povinností vůči týmu, především v době závodních víkendů, ve volném čase ale nepřemýšlím jen o formuli 1. Relaxuji tím, co mě baví a obohacuje, potom mohu dát víc i závodění a všemu, co k němu patří. Za volantem vozů F1 chci vydržet co nejdéle, ale termín odchodu neplánuji,“ dodal.

Toyota jde s Trullim nahoru. Když se vedení rozhodovalo mezi Trullim a Ralfem Schumacherem, zvolilo správně. „Jarno zraje jako to jeho nejlepší víno,“ řekl o něm jeden z nejvyšších šéfů týmu John Howett.

Reklama

Související témata: