Hlavní obsah

Vettel senzačně vyhrál zmoklou kvalifikaci v Monze

MONZA

Vytrvalý déšť udělal ze sobotní kvalifikace v Monze neuvěřitelné drama se senzačním koncem. Nejrychlejší byl k překvapení všech jednadvacetiletý Němec Sebastian Vettel s vozem stáje Toro Rosso! Vybojoval tak svoje první pole position v životě. Zároveň se stal nejmladším jezdcem v historii F1, který si vybojoval první místo na startu. Dokázal to ve věku 21 let 1 měsíc a 13 dnů.

Článek

„Tohle je můj nevětší den v kariéře. Vyhrát kvalifikaci v Monze, to je prostě sen. Porazil jsem všechny soupeře a Toro Rosso za sebou nechalo i Ferrari, jehož motor používá. Bylo to velice těžké, na mnoha místech hrozil výlet z trati. Auto ale bylo velmi dobře připravené, perfektně vybalancované, takže dobře sedělo na mokré trati. Neměl jsem co ztratit, ale tohle... Prostě paráda,“ radoval se po kvalifikaci Sebastian Vettel, jemuž naměřili na mokré trati neuvěřitelnou rychlost 322,8 km v hodině.

Už dopolední trénink poznamenal déšť. Zatažená obloha nevěstila nic dobrého ani pro odpolední kvalifikaci. Přední týmy jako by předpovědi ignorovaly. Před startem první části kvalifikace nikdo netušil, co voda, která vytvořila na některých místech trati kaluže, dokáže provést s bojem o nejlepší umístění na startu.

V první části byli nejrychlejší oba jezdci McLarenu v pořadí Heikki Kovalainen - Lewis Hamilton. Možné problémy naznačil Felipe Massa, který byl deset minut před koncem až devatenáctý. Massa se naštěstí pro něj probral včas. Do konce sice zbývalo dost času, ale na mokrém asfaltu každé nepovedené kolo znamenalo velkou časovou ztrátu.

První část byla předehrou velkého dramatu

O tom se přesvědčil po trojnásobných hodinách v šikaně zatáčky Ascari například Nick Heidfeld s BMW. Fernando Alonso s Renaultem byl před posledním kolem na „sestupové“ příčce, ale zachránil se. V pětici nešťastníků zůstali Jenson Button a Rubens Barrichello s Hondami, Nelson Piquet s Renaultem, Adrian Suttil s Force India a Kazuki Nakadžima s Williamsem.

První část však byla jen předehrou velkého dramatu. Ve druhé části déšť ještě zhoustl. Hamilton proto musel do boxů přezout na speciální pneumatiky na mokro a navíc se zdržel. Tím se jeho osud začal naplňovat. Vůz i na nových gumách klouzal, jedno kolo ztratil hodinami a nakonec zůstal až poslední, když mu na poslední postupovou příčku chyběly více než dvě sekundy. To ho pro nedělní start odsunulo až do osmé řady.

Jen o jednu řadu před něj se dostal úřadující mistr světa Kimi Räikkönen, který také udělal hodiny a postup do desítky nejlepších nestihl. Pouhých 0,21 sekundy chybělo k postupu Robertu Kubicovi na jedenácté příčce, takže v neděli se postaví do šesté řady. Velký kámen ze srdce tak spadl Felipe Massovi, jenž skončil právě desátý. Od poloviny druhé části vedl outsider Vettel, což v tu chvíli nebral nikdo vážně. Druhý čas zajel Kovalainen.

Největší kvalifikační senzace historie F1

Nejlepší desítka si to pak rozdala o pole position a prvních pět řad. Déšť se sice znovu zmírnil, jako by ho uspokojilo, jaké dlouho nevídané drama udělal z kvalifikace, ale trať byla stále mokrá a zrádná. Massa začal nejlépe, ale brzy před něj šli odvážnější mladíci. Sébastien Bourdais s vozem Toro Rosso udělal sice hodiny, ale ještě stihl čtvrtý čas a druhou řadu. To už zase suverénně vedl jeho týmový kolega Vettel a mechanici v boxech Toro Rosso se modlili, aby ho nikdo nepředjel. Čas 1:37,555 min., který zajel mladičký Němec, už zůstal nepřekonán. Největší kvalifikační senzace historie F1 tak byla na světě.

Kovalainen se o to pokoušel marně, ale první řadu si zajistil. Tu druhou si vybojovali Mark Webber s vozem Red Bull a Bourdais. Rakouský majitel stájí Red Bull a Toro Rosso Dietrich Mateschitz musel být na vrcholu blaha, když se mu tři vozy probojovaly do prvních dvou řad pro nedělní závod.

Massa už v závěru nešel do rizika a vzal za vděk třetí řadou, kterou bude sdílet s Niko Rosbergem, jedoucím s Williamsem. Za ně se postaví Jarno Trullis Toyotou a Fernando Alonso s Renaultem, do páté pak Timo Glock s druhou Toyotou a Heidfeld.

Formule 1 - kvalifikace na VC v Monze:
1. Vettel (Něm./Toro-Rosso) 1:37,555, 2. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) 1:37,631, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:38,117, 4. Bourdais (Fr./Toro Rosso) 1:38,445, 5. Rosberg (Něm./Williams) 1:38,767, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:38,894, 7. Trulli (It./Toyota) 1:39,152, 8. Alonso (Šp./Renault) 1:39,751, 9. Glock (Něm./Toyota) 1:39,787, 10. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:39,906.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články