Hlavní obsah

Vettel uchvátil svět formule 1, do špičkového týmu se ale zatím nechystá

PRAHA

Triumf německého pilota Sebastiana Vettela v nedělní Velké ceně Itálie zahýbal světem formule 1. Déšť v Monze namíchal trumfy do karet jednadvacetiletého mladíka, který nepřízeň počasí naplno zúročil a stal se nejmladším vítězem závodu F1 v historii. Na talentovaného pilota je slyšet chválu ze všech stran a nad paddockem visí velký otazník: který z velkých hráčů se pokusí vycházející hvězdu formule 1 ulovit?

Článek

„Pro mě byl překvapením sezóny již před závodem v Monze,“ nechal se slyšet sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, který v Itálii pomáhal svému bývalému týmu Ferrari jako poradce. „Ale co předvedl v podmínkách, které na okruhu panovaly, byla absolutní jezdecká špička. Od začátku dominoval, nedopustil se jediné chybičky,“ chválil svého krajana legendární pilot.

Šéfa týmu Ferrari Stefana Domenicaliho zaujalo, s jakou lehkostí si Vettel na mokré trati dojel pro premiérový triumf. „Odvedl vynikající práci. Jak v kvalifikaci, tak v samotném závodě, v němž dokázal uspět, aniž by zbytečně riskoval,“ prohlásil po závodu v Monze šéf italského týmu, který stáji Toro Rosso dodává motory.

Lídr světového šampionátu Lewis Hamilton, který v Itálii skončil sedmý, připomněl, že Vettel měl především v úvodu závodu zdaleka nejlepší podmínky. „V čele závodu nejedete v mlze a vodní tříšti,“ poznamenal pilot stáje McLaren. „Nicméně se ale Sebastian dokázal vyrovnat s obrovským tlakem, z něhož mohly pramenit chyby. On ale žádnou neudělal,“ ocenil svého soupeře Hamilton, jenž se ve dvou třetinách závodu na německého jezdce dotáhl, na osychající trati ale musel neplánovaně měnit podruhé pneumatiky a spadl na sedmé místo.

Úspěšný záskok v Indianapolis 

Vettel absolvoval první závod ve formuli 1 loni v červnu, kdy při Velké ceně USA v Indianapolis nahradil zraněného Poláka Roberta Kubicu v kokpitu vozu týmu BMW, v němž plnil roli testovacího a rezervního jezdce. A hned při své premiéře získal bod, čímž se stal nejmladším pilotem v historii F1, který dokázal bodovat.

Německý tým jej poté uvolnil do stáje Toro Rosso, kde německý mladík vystřídal v kokpitu nevýrazného Američana Scotta Speeda. Ve zbytku sezóny absolvoval Vettel sedm závodů a nejlépe si vedl při Velké ceně Číny v Šanghaji, kde skončil čtvrtý. Letos bodoval šestkrát, před triumfem v Monze byla jeho maximem pátá místa z Monaka a Belgie.

Již nyní je jisté, že si Vettel možná ještě v letošní sezóně polepší a přestoupí do mateřské stáje Red Bull, kde by podle spekulací mohl předčasně skončit veterán David Coulthard. Výš ale rodák z Heppenheimu zatím nemíří. „Ještě je pořád hodně mladý a všechno mám před sebou. Je pro něj důležité, aby získal zkušenosti v menší stáji,“ je přesvědčen šéf BMW Mario Theissen, který dal mladému závodníkovi ve formuli 1 první šanci.

"Red Bull do Sebastiana investoval a teď z toho chce také profitovat. Jisté ale je, že ti nejlepší jezdci jednou skončí v nejlepších týmech," konstatoval Norbert Haug, sportovní šéf dodavatele motorů Mecedes týmu McLaren.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint zítra 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články