Hlavní obsah

Odvolání McLarenu proti penalizaci nebude projednávat český soudce

PRAHA

Pondělního projednávání odvolání stáje F1 McLaren proti Hamitlonově penalizaci při GP Belgie se nezúčastní český zástupce v odvolacím soudu Jan Šťovíček. Sám o to požádal. „Sekretariát vybere čtyři soudce a já v tom předem nejsem proto, že jsem loni v závěru sezóny vedl tento orgán při odvolání McLarenu proti nesprávné teplotě paliva v Brazílii. Rovnou jsem řekl, že by nebylo dobré, abych figuroval opět v kauze této stáje,“ vysvětlil právník Šťovíček.

Článek

„Na jednání předloží zainteresované strany písemné argumenty, dostanou prostor k ústnímu vyjádření a jsou vyslechnuti svědci. Soudci pak rozhodnou,“ popsal proces Šťovíček a připomněl, že McLaren musel podle regulí už hodinu po závodě oznámit úmysl odvolat se proti rozhodnutí sportovních komisařů potrestat Hamiltona za nebezpečné předjíždění 25vteřinovou penalizací.

„Pokud by Hamilton byl ve Spa potrestán projetím boxy, pak by ani nebylo o čem jednat, v případě opačného stanoviska soudu by se musel závod opakovat, a to by asi nebylo reálné. Jestliže jde o penalizaci, prostor k jednání tu je, může být potvrzena nebo zrušena,“ poznamenal Šťovíček.

„Když by odvolací orgán FIA vyhověl McLarenu, pořadí za Grand prix Belgie by se změnilo na původní, tedy na vítězství Hamiltona, druhé místo Massy a třetí Heidfelda. Nechci předjímat jednání odvolacího soudu, jeho přístup ale bývá často konzervativní a spíš předpokládám zamítnutí, jde však o čistě můj osobní názor,“ zdůraznil Šťovíček. Nepřímo tak potvrdil názor, že FIA je nakloněna Ferrari, které její návrhy podporuje, zatímco McLaren vnímá už od jeho špionážní aféry jako „problémovou“ stáj.

Reklama