Hlavní obsah

Hamilton vypovídal před odvolacím tribunálem FIA

PAŘÍŽ/PRAHA

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton vypovídal v sídle Mezinárodní automobilové federace (FIA) v Paříži. Jeho cílem je získat zpět ztracené prvenství z Velké ceny Belgie. Ve Spa jej o vítězství připravila dodatečná penalizace 25 vteřin, kterou mu FIA udělila po konci závodu. Vítězem se tak stal dodatečně původně druhý Felipe Massa ze stáje Ferrari.

Článek

Dvacetiletý pilot dorazil do sídla FIA v obklopení svých tělesných strážců. Z chrlících dotazů novinářů si k odpovědi nevybral ani jeden a zamířil společně s šéfy svého týmu dovnitř budovy. Slyšení, které trvalo tři hodiny, se zúčastnili také právní zástupci Ferrari, FIA a právě McLarenu.

Penalizace byla vicemistrovi světa z loňského roku udělena po nedovoleném zkrácení trati v souboji s finským jezdcem Kimi Räikkönenem v zatáčce jménem Autobusová zastávka. Brit však posléze zpomalil a finského jezdce pustil před sebe. Právě tento manévr je hlavním argumentem Hamiltona, který společně se svou stájí tvrdí, že se souboj odehrál v souladu s pravidly.

Ferrari naopak zastává názor, že Hamilton využil své zakázaně nabyté rychlosti k tomu, aby Räikkönena opět předjel v následující šikaně.

Finský jezdec nakonec závod ve Spa nedokončil, na druhém místě však dojel jeho stájový kolega Felipe Massa, jemuž spadlo po penalizaci Hamiltona vítězství do klína.

"Je nám jasné, že by Lewis radši dělal něco jiného, než seděl v soudní síni, ale dnes odvedl skvělou práci," vypověděl za svého jezdce výkonný ředitel McLarenu Whitmarsh.

Sám lídr seriálu MS se před soudci dušoval, že z manévru nechtěl profitovat. "Když jste na mokré trati několik kol před cílem, jediné, na co myslíte, je, abyste nenaboural a držel se mezi dvěma bílými čarami. Nepřemýšlíte co by, kdyby," vysvětloval Hamilton, jenž hned v úterý zamíří do Singapuru, kde se o víkendu pojede další důležitý závod.

Před soudci také zalitoval toho, že přímo ředitel závodu Charlie Whiting prohlásil v kritických momentech, že je vše v pořádku. "Lidé z týmu s ním mluvili a on je ubezpečil, že je vše OK. Kdyby mi řekli, ať se ho (vedení) vzdám, udělal bych to," dodal. Ředitel závodu došel k opačnému názoru až po opakovaném zhlédnutí záznamu.

Verdikt by měla FIA vynést v úterý.

Reklama

Související témata: