Hlavní obsah

Hamilton neuspěl, FIA jeho žádost o zrušení penalizace zamítla

Lewis Hamilton s odvoláním u Mezinárodní automobilové federace (FIA) neuspěl! FIA zamítla odvolání britského jezdce stáje McLaren, který požadoval odvolání penalizace 25 vteřin z Velké ceny Belgie, čímž by se stal staronovým vítězem závodu. Tím však po verdiktu zůstává Brazilec z konkurenčního Ferrari Felipe Massa.

Článek

Třiadvacetiletý Hamilton tak zůstává se 78 body v čele průběžného pořadí seriálu mistrovství světa s jednobodovým náskokem právě před Massou. Třetí Kubica z BMW má 64 bodů.

Penalizace byla vicemistrovi světa z loňského roku udělena po nedovoleném zkrácení trati v souboji s finským jezdcem Kimi Räikkönenem v zatáčce jménem Autobusová zastávka. Brit však posléze zpomalil a finského jezdce pustil před sebe. Právě tento manévr byl hlavním argumentem Hamiltona, který společně se svou stájí tvrdil, že se souboj odehrál v souladu s pravidly.

Odvolací tribunál mu však za pravdu nedal. "Byl uplatněn článek 152 Mezinárodního sportovního kodexu určující, že penalizace za průjezd boxovou uličkou se nesmí odvolat," stojí v oficiálním prohlášení FIA.

Hamilton byl u vyhlášení verdiktu také přítomen. "Jednání byla dlouhá a vášnivá," vrátil se vicemistr světa z loňského roku k pondělnímu slyšení.

V depresi rozhodně nebudu, řekl Hamilton

Zklamání z vynesení verdiktu neskrýval, přesto se domnívá, že chybu v závodě neudělal. "Bohužel jsem byl penalizován. Ale bylo dobré slyšet názory ostatních lidí," prohlásil Hamilton.

"Lidé možná očekávají, že budu z dnešního verdiktu v depresi, ale to není můj styl. Teď chci hodit tuhle záležitost za hlavu a soustředit se na to, co my piloti umíme nejlépe: závodění," uvedl třiadvacetiletý Hamilton v reakci na rozhodnutí FIA.

"Tohle je pro nás samozřejmě zklamání, protože podle nás Lewis vyhrál Grand Prix Belgie úchvatným způsobem," uvedl výkonný šéf McLarenu Martin Whitmarsh. "My jezdci milujeme předjíždění. A když se vám podaří skvělý předjížděcí manévr, který potěší diváky na trati i v televizi, je to o to lepší. Takže jsem zklamán, ale ne deprimován," přidal Hamilton.

"Jsem excelentním pilotem. To je to, co dělám. To je to, co si užívám. Nyní se musím soustředit na další závod a doufat ve vítězství," vzpomněl Brit na Velkou cenu Singapuru, která se poprvé v historii pojede pod umělým osvětlením už tento víkend.

Reklama