Hlavní obsah

Hamilton: Snídáme odpoledne, večeříme v noci, spát jdeme ráno

Petr Dufek (Singapur)Sport.cz

První noční závod v historii formule 1, jenž se pojede v Singapuru, je pro všechny účastníky velkou neznámou. Ale nejde jen o jízdu pod umělým osvětlením. Piloty totiž čekají také problémy s aklimatizací. "Naše činnost musela zůstat v evropských časech. Zjistili jsme, že neaklimatizovat se je ještě náročnější než obvyklá adaptace na místní čas," říká před víkendovým koloritem vedoucí muž průběžného pořadí Lewis Hamilton.

Článek

Všechny dosavadní zkušenosti se zámořskými závody jsou při dalšímu pokračování seriálu F1 jezdcům k ničemu. Dosud se totiž za mořem vždy jezdilo podle místního času ve stejné době jako v Evropě. Týmy se proto musely okamžitě přizpůsobit časovému posunu, což platilo zejména o jezdcích.

Pro všechny velká neznámá

V Singapuru je však všechno jinak. Většina programu se bude odehrávat pozdě večer a v noci. První páteční trénink odstartuje v 19 hodin a druhý ve 21.30. Tisková konference je v plánu ve 23.15. A pravidelná setkání novinářů s jezdci začínají přesně o půlnoci. V sobotu na tom budou všichni ještě hůř. Kvalifikace začne ve 22 hodin.

Všichni se tedy dostali do zcela neznámé situace: program odpovídá běžným evropským časům, takže se museli ubránit běžné aklimatizaci!

Hamilton: Je to něco úplně jiného

„Bude to unikátní výzva pro všechny členy týmu,“ potvrdil Lewis Hamilton. „Náš týmový lékař připravil pro nás jezdce precizní rozpis, protože tréninky i závod budou velmi pozdě v noci. Především jsme se nesměli aklimatizovat na místní čas, takže je to něco úplně jiného, než běžně známe," vykládal pilot McLarenu, jak se na singapurskou Velkou cenu chystá.

"Naše činnost musela zůstat v evropských časech. Zjistili jsme, že neaklimatizovat se je ještě náročnější než obvyklá adaptace na místní čas. Tělo totiž přirozeně žádá změnu. Náš budíček, stravování i rytmus spánku – vše je v evropských časech. Například vstáváme brzy odpoledne k snídani, večeříme v jednu v noci a spát jdeme ve tři. Je to zcela odlišná příprava od ostatních závodů, ale přesto chceme odvést co nejlepší výkon,“ svěřoval se Hamilton.

Singapur žije v noci

Potíže s přizpůsobením se nezvyklým časům jsou ale pro všechny jezdce stejné. Přesto bude zajímavé sledovat, jak se s tím vyrovnají. Výhodou může být snad jen to, že Singapur je zvyklý žít dlouho do noci, i když se právě nejede velká cena F1.

Reklama

Související témata: