Hlavní obsah

Tři lehké polibky na uvítanou

SINGAPUR

Formule 1 má za sebou noční premiéru! První dva volné tréninky v Singapuru přesvědčily pochybovače o tom, že mohou i ef jedničky z královské disciplíny závodit pod umělým osvětlením. Ale nebyl to pokus jednoduchý. Pečlivě připravené bariéry kolem tratě dostaly tři lehké polibky: od Webbera (Red Bull), Barrichella (Honda) a Glocka (Toyota). Jen tato trojice nezkrotila své vozy natolik, aby z nich neulámala křídla i kola.

Článek

Ostatní si trať osvojili mnohem opatrněji. A podle očekávání se prosadili největší favorité z týmů McLaren a Ferrari. Před nedělním závodem, v němž bude pokračovat bitva o titul mezi Hamiltonem a Massou (stav 78:77 bodům), byly jejich výkony velkým příslibem.

V obou trénincích byl rychlejší Hamilton, ale rozdíly byly miniaturní: poprvé 0,080 a podruhé 0,041 vteřiny! „První dojmy z jízdy pod umělým osvětlením jsou příznivé,“ potěšil pořadatele Hamilton. „Napoprvé jsem absolvoval dvacet kol a postupně jsem hledal limit. Ale musím přiznat, že jsem jel ještě s rezervou. Povrch tratě byl na některých místech kluzký.“ Určitě byl rád, že si jezdci prosadili drobnou úpravu. V pátek dopoledne se musely v nejatraktivnější šikaně obrousit obrubníky, protože měli závodníci obavy o své vozy při jejich přejíždění.

Alonsovi se trať líbí

Ve druhém tréninku, který končil až v jedenáct hodin v noci, na poslední chvíli přeskočil oba rivaly vynikající Alonso. S průměrným renaultem to byl další důkaz jeho jezdeckého mistrovství. „Trať mi vyhovuje, vyžaduje cit pro přesnou stopu,“ spokojeně konstatoval Alonso.

Mnohem smutnější byl v tu chvíli Australan Webber. Už po čtyřech kolech úvodního tréninku ulomil pravé přední kolo o bariéru a až do konce pátečního programu mechanici nestačili jeho red bull opravit. A Ital Trulli zase zpytoval svědomí. Dostal totiž 10 000 euro pokutu za nevídaný kousek. V nájezdu na cílovou rovinku dostal smyk a poté se snažil co nejrychleji dostat do boxové uličky – i za cenu kratičké jízdy v protisměru! Od tak zkušeného jezdce to byla opravdu klukovina a může být rád, že vyvázl jen s pokutou a napomenutím.

V sobotní noci se očekává letos nejatraktivnější kvalifikace. Promluvit do ní může i počasí. V noci na pátek se nad Singapurem přehnala tak silná bouře s lijákem, že by jízdu formulí určitě neumožnila. Kvalifikace začne až v deset hodin v noci. A šance na déšť je na tu dobu asi šedesátiprocentní.

1. trénink:
1. Hamilton (V. Brit., McLaren) 1:45,518, 2. Massa (Braz., Ferrari) +0,080, 3. Räikkönen (Fin., Ferrari) +0,443, 4. Kovalainen (Fin., McLaren) +0,945, 5. Kubica (Pol., BMW) +1,100, 6. Rosberg (Něm., Williams) +1,192; 2. trénink: 1. Alonso (Šp., Renault) 1:45,654, 2. Hamilton +0,098, 3. Massa +0,139, 4. Kovalainen +0,143, 5. Rosberg +0,510, 6. Kubica +0,730.

Reklama